My Little Princess....

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Saturday, April 5, 2008

BZ...

Last 3 week memang amat busy, so tak sempat nak update blog ni (sekarang ni baru dapat rileks skit). Busy dengan keje opis, busy dengan my personal problem dan job luar pon byk yg masuk. Nak kuar makan pon, ada masa sampai tak sempat. Plus, Liza pon busy dengan keje dia, sampai weekend pon keje jugak. Entah kenapa, keje opis 3 minggu lepas banyak pulak, 3 - 4 architecture design proposal nak kene buat sekali gus dlm mase 3 minggu ni. Biasenya 1 atau 2 proposal aje. Ade time tu sampai tak tido mlm dibuatnya. Ni salah satu keje yang aku buat, rumah bungalow besar tak hengat punya, macam rupa sekolah pon ada. Tapi design bungalow ni bukan aku yang buat, aku cuma visualize kan aje ape yang architect design. Untuk buat 3D model aje aku spend 2 hari 1 mlm, tu yang sampai tak tido tu. Untuk proses rendering & touch-up, perlukan 2- 3 hari lagi. Pas tu nak kene kaler floor plan amik masa 1 - 2 hari. Tu 1 proposal, kalau 3 - 4 proposal, banyak la lagi keje nya.

So, saje nak share dgn member lain ape aku buat.., ni screen shot mase buat model 3D, aku guna AutoCAD 2006.

Daripada 3D model tu, import ke 3DsMax 8 untuk buat mapping (material), lighting & rendering. Pas tu touch-up still image yang dah render dengan PhotoShop CS2. Jadi hasil akhirnya, macam ni la rupanya....

Front View


Side View


Night Scene

11 comments:

Anonymous said...

you know what you should do is look out for autocad latest version.most architect designers now using it.it speed up your job.

Giler Graphic said...

erk..tau pandan indah tu nama tmpt kat kl tapi nama company kat tempat pandan indah tu apa nama dia..hehehe. me melaka from batu berendam. hehehe..

Giler Graphic said...

nak tanya lagi...abg gazza ni architec ke designer ke?? hurm..
leh dikategorikan sebagai sifu ker ni? autocad pon tau guna..

Arin said...

gaza, kt ne umah tu bakal dibina?

Norkhalizah said...

umah tuu bakal dibina untuk kitorg kat melaka...ekekkeke....nanti aku invite ko n jaa BBQ kat situ..sambil makan mushroom goreng aku tanam..MUAHAHAHHAHAHA...

Gazza said...

anonymous : my computer lack of memory, that why i can't use latest version of autocad

giler graphic : ooo...nak tau nama company... duduk aje kat pandan indah, opis dekat times square jln imbi, company architect in-house utk BERJAYA.... keje sane as graphic & 3D illustrator aje...architect bukan ..designer pon bukan.. bukan hebat sgt pon... belom sampai tahap sifu lagi..masih byk nak kene belajar....
adek org batu berendam.... org bandar ni... abg org kmpg aje... simpang empat, alor gajah... dekat area A famosa resort...

arin : umah tu bakal dibina di Seputih Height. bila nak start construct...tak tau lagi....design tu pon masih lom approve lagi.... hahaha...

Giler Graphic said...

ala..dulu org pena praktikal kat cheras la. so pandan indah tu tpt lalu lintas je. huhu..so abg ni keje ngan berjaya times square tu ke? hehe..erm..banyak ek keje best2 kat kl. tapi org2 kat kl tak best2 plak..eee takut~~ huhu. kat alor gajah tu pun ade bandar apa..lagi cantik dari batu berendam tu tau.

Gazza said...

giler graphic : oo..penah praktikal kat area sini... Apasal org kat KL tak best..??
alor gajah memang lagi cantik dari batu berendam... terima kasih psl puji alor gajah cantik...hehehe
sibuk tanye org punye keje... adek tu keje kat melaka kat mane..?? company ape..? mane tau... ade keje kat melaka....boleh balik keje kat melaka... yey..!!

a c a said...

gaza,
CUN! Best la... dpt buatt somethg yg ko suka... hmmm... cantiknya rumah.
apa liza? mushroom?? taknak la... :-)

blue_diamond said...

tgok org buat bnda2 ni mcm senang je...kira gifted person je la yg bolh imagine n create all this things..rumh tu memg cantik tpi besarnya....!rsanya x sesuai utk org penakut mcm sy...
anyway,vry nice job..

dell said...

besaq gila rumah tu.. mau sesat dlm rumah sendiri. org2 dlm rumah tu silap2 communicate pakai walkie talkie. btw cun giles 3D gazza.. mmg berbaloi tak tidoq buat keje tu.. 10 thumbs up! :)