My Little Princess....

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Monday, September 29, 2008

Buka puasa... Ikan Bakar Jalan Bellamy... kali ke-3.. + SMAPK 'family' Gathering...

Seperti yang telah dirancang sepanjang minggu lepas..., aku, Raje dan 'adek2' aku berbuka di gerai ikan bakar Seri Melaka, Jalan Bellamy... Alhamdullillah.., sume dapat hadir walaupon petang tu hujan turun... Actually... plan berbuka puasa bersame2 ni juga, seperti majlis gathering 'family' kiteorang. Lebeh kurang 10 tahun tak bertemu dan berjumpa.., bile ade peluang macam ni..., memang tak terkata bagaimana seronoknya perasaan masing2. Aku, Raja, Amie, Haiza dan Pijot.... Walaupon tak cukup korum.. (Tuty & family serta Blong & family tak dapat datang...) tapi pertemuan ini cukup bermakna buat kiteorang semua...

Amie dan family (hubbynya.., Naiman dan anak2nye... Aleeya dan Ammar..) yang pertama sekali sampai.. awal sungguh... sebelum pukul 6 dieorang dah sampai... dah cukup menunjukkan betapa excitednye Amie nak berjumpe kawan2 rapatnya dan abang2 dieorang ni sume.. Pijot sampai tak lame kemudian.. (dengan adik die, Mira dan kawan Mira, Asma...), kire awal la jugak... pon excited (siap survey jalan tu.. hehehe...).. Selepas tu.., Raje & Dell sampai... Aku menyusul kemudian.. sampai lebeh kurang 6.20... tu pon Pijot dan Raje dah call...tanye kenapa aku masih belum sampai2 lagi... hehehe... Haiza & family (hubbynye Adi.., serta anak2 dieorang... Irfan dan Afiq...) tiba mase waktu hampir nak berbuka... Walaupon Adi dan anaknye Afiq tak berapa sihat... mereka tetap datang juga... untuk join berbuka puasa same2...

Sejak pagi lagi aku dah call untuk booked tempat dan orderkan menu untuk berbuka puasa tu..., so mase sampai di sane... tak de masalah sangat kerana tempat dah disediakan dan sume makanan dah dapat mase nak berbuka puasa... Sebenarnye.., aku tak makan banyak sangat... pasal seronok dan excited dapat berjumpe dengan adek2 aku ni... seronok dapat tengok adek2 aku dapat berjumpe semula sesama dieorang setelah lebeh kurang 10 tahun... Amie, Haiza dan Pijot... memang tak berubah... masih same macam waktu sekolah dulu.. riang dan ceria... walaupon masing2 dah mencecah umur 30 tahun dan dah berfamily.... kalau Tuty ade...pasti lebeh havoc lagi keadaan....

Raje... datang dengan Dell... pasangan yang bakal jadi pengantin baru tak lame lagi ni... pon nampak seronok... walaupon Dell baru first time jumpe dengan 'adek2' aku ni... (first time ke...??!! hehehe...)... Agaknye Dell mesti terkejut tengok 'adek2' aku yang lebeh tua dari die... bile berjumpe ramai cam tu... jadi macam bebudak balik... hehehehe.... Untuk Raje & Dell, semoga korang akan berbahagia dan kekal hingga ke anak cucu....
So..., here some moment mase kiteorang berjumpe semalam.... really nice moment for me walaupon aku datang sorang tanpa my sweet heart, Liza (yang dah balik cuti raya....)... Kalau nak diikutkan..., sume memang tak puas lagi berjumpe... but we really enjoy every moment gathering ni....


Kat meja kiteorang... Amie dan Pijot dah mula rancak berburak dan bertanya khabar masing2...

Naim.. hubby Amie yang sporting... pon kejap aje dah boleh ngam dengan Pijot, Raje & Dell....

Family cikgu ni.... Amie & Naim... yang tengah tu... anak dieorang yang hensem, Ammar....

Gaya Pijot yang excited... hehehe... mesti mula2 Dell pon cuak dengan si Pijot ni... hehehhe...

Family Amie.... yang kat sane tu... anak Amie yang first... Aleeya...

Dell & Pijot... ape la Pijot buat tu... memang excited sungguh die.... hehehhe..

Ammar..., anak Amie resah tengok kawan2 umi die... (sape sume ni..?? tak penah jumpe pon...??).. hehehe

Cuba teka Ammar tengah tengok sape...?? ... Makcik Pijot yang excited... hehehehe..

Me.... also excited la.... hehehehe... (berjangkit dengan Pijot la ni.. ade gaya peace la plak... hehehe..)

Aleeya tengah tanye umi die (Amie)... bile boleh makan ni...??

Ammar tengah tolong abi die (Naim) susun makanan....

Adi (hubby Haiza...) & anak nye, Afiq, dua beranak ni demam... tapi tetap datang jugak...

Ini la die..., 'adek2' aku.. Pijot, Haiza & Amie... (tah ape la Pijot buat tu... Aleeya pon heran tgk gelagat umi die dengan 'makcik2' ni.... hehehehe...)

Makanan sume dah sampai... sume ready nak berbuka....

Adi dan anaknye... Irfan...

So, ni la sebahagian makanan yang di order untuk kiteorang berbuka puasa.. aku sebenar nye tak rase nak letak gambar2 makanan ni... tapi adek2 aku terutamanya Pijot.., dah request suh letak.... die memang suke bab2 makanan ni... hehehehe....

Ikan terubuk bakar....

Another one ikan terubuk bakar....

Ikan keli bakar....

Ikan pari bakar....

Telur bungkus...

Tomyam campur...

telur bistik....

sayur campur....

kangkung goreng belacan....

kicap cili api + sambal belacan.... peeghhh... buat cicah ikan bakar.... memang terangkat...

Ni mase waktu berbuka... seronok makan ramai2... tapi aku tak makan banyak time tu...aku lebeh seronok tengok sume orang makan... family 'adek2' aku...Raje & Dell.... berselera makan... Aku rase terharu... betapa kiteorang masih rapat hingga sekarang walaupon dah lame tak jumpe.... Tak pasal2 aku kene jadi tuan pengerusi untuk gathering ni... hehehe... tak kisah la... untuk 'adek2' aku dan kawan2...

Sume tengah makan... aku dok sibuk snap gambar dieorang...

Berselera sume makan...

Adi yang demam pon berselera makan... yelah.. die kate dah dua hari die tak makan nasi...

Haiza pon... khusyuk makan... walaupon sambil2 tu kene suapkan anak2 die...

Cikgu Amie... ("cikgu ade cubit anak saya ye...??"... hehehe.)

Pijot tak dak la... gaya lain... kalau posing... mesti ade peace....

Adik pijot, Mira dan kawan nye, Asma... thanx coz sudi join gathering kiteorang....

Makcik Pijot... hehehe.... ("saya nak ajak awak keluar buka puasa boleh....??" ... hehehhe)

Gaya seorang cikgu... (minum....)...

Raja & Dell... bakal pengantin baru ni... nampak happy & berseri aje....

Adi dan Haiza...

Lepas makan.., dan rileks kejap bagi makanan turun... kiteorang bergilir2 pergi sembahyang kat surau.. Kaum2 bapa (dan bakal bapa... hehehe..) pergi sembayang dulu... Lepas tu baru kaum2 ibu (dan bakal ibu..) plak pergi sembahyang... Sementara tunggu.., aku, Raje, Naim dan Adi... sempat berburak plak.... time tu... pelanggan lain sume dah balik...cuma tinggal kiteorang aje... meja pon dah nak dikemas... so aku settlekan harga kiteorang makan tadi... dan tunggu kaum2 ibu ni selesai sembahyang kat surau.... lame la jugak tunggu... sampai kiteroang dah bangun dok luar kedai.... pasal meja kiteorang nak dikemas.... Tanye Dell apsal Amie, Haiza dan Pijot lame kat surau.... rupanye Dell kate...dieorang berburak lagi kat sane.... hehhehe.... mesti teringat time2 sekolah dulu.. dok kat surau.... cuma bezanya ade yang kene kejar anak masing yang dok main kat sane... hehehehe... So, selesai sembahyang... kiteorang berkumpul plak depan gerai tu... masih bercerita macam2 lagi... walaupon gelap kat situ.. kiteorang tak kisah... anak2 dah mula ngam.. main kejar2 ke sane ke mari... jalan pon lengang... so... tak risau sangat... Kiteorang plak... sibuk bergambar... Bagi aku... this moment antara yang paling seronok... walaupon sume berdiri... dalam gelap... tapi kiteorang happy dengan gathering ni... Punye la susah nak berpisah... especially Amie, Haiza dan Pijot... And at last..., sume berangkat pulang lebeh kurang.. pukol 8.30.. Aku last sekali gerak, lepas hantar sume balik...

Tengok la betapa happy nye 'adek2' aku ni.... kalau ade Tuty... cukup korum dieorang..mesti lagi havoc...

Amie dan family... still ceria walaupon dalam gelap....

Family Haiza ambik peluang bergambar dengan dengan bakal pengatin baru.... Raje & Dell..

Kiteorang still berkumpul depan gerai.... walaupon gelap dan terpaksa berdiri...

Gambar kenangan gathering kiteorang... really love this picture even not perfect... (dari kiri : Amie & family, Pijot tetap dengan gaya peace die... hehehe, Haiza & family... Dell & Raje... and me....)

Masih berkumpul dan berburak dalam gelap tu...

Mula bersalam2an.... saat2 nak balik...

Tapi masih tak gerak2 lagi... hehehhe...

Susah benar nak berpisah.... huhuhu....

My best friends... Raje dan Dell...

Akhirnye Naim dan anaknye Ammar berjaya sampai ke kereta dulu...

Dah sampai kat kereta pon, Amie dan Pijot susah nak berpisah....

Raja & Dell yang pertama gerak dahulu...

Pijot dan adeknye, Mira dalam kereta pon sempat bagi last posing... sebelum balik... (pijot masih gaya peace die... hehehehe.....)

Before berpisah..., aku already got request dari 'adek2' aku... "Angah, nanti organise lagi gathering macam ni ye" ('adek2' aku panggil aku angah, sume abang dieorang ade gelaran, Blong : Along, Raje : Alang, Ku-Z : hape tah aku pon dah lupe.. hehehe..)... InsyaAllah kalau ade rezeki, lain kali aku akan cuba usahakan... and make sure cukup korum dan sume dapat hadir... Maybe gathering kiteorang ni akan jadi event tahunan 'family' kiteorang...

4 comments:

dell said...

gazza.. thanks for inviting me n raja to the gathering.. raja kalau bab makan mmg dia tak tolak nye..

hehe

mylife said...

aarghhh! apakah, x cukup facebook, kat sini lagi kaw kaw ko asik kutuk aku ek... sukahatik nampak... tp takper, kerana ko angahku, ku relakan jer... tp esok kalau kena, jgn nangis ek... hiks...

baca narration ko + the pics nih, buat aku nak nangis lah... rindunyer kat semua org... mcm tak cukup je jumpa hari tuh...

p/s angah, pasni organise short holiday terus lah... leh lepak lelama... baru best... hehehehe

amiechomel said...

memang tak cukup pun jumpa aritu, sangat2 singkat. but i'm thankful for the opportunity, to meet my 'siblings' again, plus bakal kakak (or adik?) ipar, dell sekali, and also adi yang belum sempat kenal rapat before this. gazza's idea to make this reunion as an annual event is a good idea. pijot's idea for a short holiday pun best gak. apa2 pun make sure rancangan tu dibuat masa cuti sekolah, and preferably cuti ujung tahun la... maklumle, aku kan cikgu... hehe.

haiza zain said...

hmm..mmg best..dan tak puas pun jumpa ari tu..lagi lagi dgn anak aku demam...siap muntah tu...tapi apa pun...terlepas segala rindu.. dan mmg sokong giller kalau buat short holiday...tapi kalau blh kene buat weekdays laa,,koz pepaham jer laa..laki ku bekerja di hari minggu...