My Little Princess....

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Sunday, September 7, 2008

JayBee trip... Merdeka Holiday...

Last week, 31 Ogos jatuh pada hari Ahad, so dapat la cuti lame skit pasal hari Isnin cuti, plus aku dah tambah sendiri untuk cuti sampai hari Selasa. Jadi boleh la sambut puasa kat kampung lame sikit. So, sebelum aku balik kampung aku kat Melaka, aku dah plan nak ke Johor Bahru (JB), kejap untuk hantar Liza ke rumah abang die kat sane. Kebetulan mummy Liza pon ade kat sane. OK jugak pasal aku pon dah lame tak ke JB plus boleh jalan2 sekali. Actually kejap aje aku ke JB, lebeh kurang sehari aje kat sane.... so tak sempat nak jalan2 sangat kat JB tu. Sampai kat JB, aku realise banyak yang dah berubah sejak last time aku ke sane dulu (lebih kurang tahun 1998). Sempat la jugak berjalan sampai ke Kota Tinggi on the next day, pasal family Liza nak ke sana, shopping kain... hehehe. So.., there some moment yang aku sempat snap sepanjang trip aku ke JB ari tu....

Kat Hentian Pagoh, berhenti kejap pasal aku nak rileks... ngantuk... hehehe...

Some view kat hentian Pagoh.....

Sampai kat JB tu, aku memang blur dengan jalan kat sane, then pergi hantar Liza kat rumah abang die..., kat area Kampung Melayu Majidee. Nasib baik tak lame mencarik rumahnye pasal Liza still ingat lagi jalan ke sana... hehehe... Biasenye Liza bab2 jalan ni... memang tak ingat, tapi kat JB tu... die ingat lak, so selamat aku... tak yah nak berpusing2 mencarik tempat. Actually, hujan lebat sebelum sampai kat JB ni... kat area Kulai dan Skudai. But sampai kat JB, hujan dah benti. Masuk aje area JB ni, hhmmmm.... lebih kurang macam KL jugak... keta banyak.. jammed la jugak skit. Masuk area Majidee, punye la banyak simpang, konfius jugak aku dibuatnye. Akhirnya, sampai jugak lebeh kurang pukul 4.45 pm. Kat area Kampung Majidee ni, selain dari rumah abang die, ramai gak sedara mara Liza yang lain. Rumah dieorang sume dekat2 aje....

View kat rumah abang Liza. Keta aku terpaksa selit parking kat situ... hehehe...


Liza dengan anak buah kesayangan die... Sabrina...

Malam tu, kiteorang pergi makan kat... kat... kat mane ntah... aku pon lupe name tempat tu... hehehe... tapi tepi laut la, boleh nampak Singapore. Kat sane...kiteorang sume makan tak hengat punye... Liza open table... hahaha... macam2 la ade, ikan talapia 3 rasa, udang goreng nestum, ketam black pepper, kailan goreng hape tah... dan ade 1 - 2 lagi lauk lagi... yang aku pon tak hengat dah... makan dengan nasi goreng cina. Udang goreng nestum, tak pernah aku jumpe menu ni kat KL, boleh tahan rase die. OK la..., sedap jugak makan kat situ, environment pon best.. tepi laut.

Jalan masuk ke restoran... memang agak jauh dari jalan besar... gelap tu... hehehe..

View hadapan restoran.... nampak meriah dengan lampu2....

Dapat tempat duduk open air... mengadap laut...

Liza dengan mummy die....

View tepi laut.. mengarah ke Singapore... yang nampak lampu2 terang belah sane tu... Singapore la tu....

Order dah dapat.... tapi tak sume tu... belah kiri atas tu... udang goreng nestum... menarik & sedap...

Keadaan meja selepas habis makan... licin sume... hehehehe.....

Tengok2.. abis sume aku makan.... dalam pinggan tu penuh dengan kulit udang dengan ketam aje...

Ikan kat akuarium restoran tu... ikan hape tah... macam ikan buntal... hehehehe...

Anak sedara Liza, Sabrina, suka benar main dengan ikan tu.. ikan tu pon jinak...

Besoknya, pagi Ahad tu, pergi Kota Tinggi, mummy Liza nak shopping kain kat sane. Memang area tu kebanyakan nya sume kedai kain dan pakaian. Lebih kurang macam kat Tangkak la.. Orang ramai tak hengat punye, nak parking keta pon susah. Kedai untuk barang2 kawen pon banyak kat situ. Harga die aku tak sure la murah ke tidak, pasal aku just jalan2 aje, tengok2.... tak beli pon. Sampai kat sane aje..., mummy liza, makcik die... kakak ipar die sekelip mata aje hilang dah masuk dalam kedai cari barang dieorang. Liza lebeh berminat masuk kedai barang2 untuk kawen. Aku follow aje la... kedai mane die masuk... hehehe... Sempat la jugak aku snap area dalam kedai2 yang aku masuk, sampai ade tokeh kedai tu cuak tengok aku dok ambik gambar kedai die.... hahahaha.... Kedai2 kain & pakaian kat sane gantung baju & kain dari dalam sampai keluar kedai... hehehe...








Yang ni plak, some pix yang aku dapat snap dalam kedai barang untuk kawen... menarik jugak cara tengok cara dieorang preview barang2 dalam kedai tu....











Bunga2 pon banyak jugak...




Dah penat berjalan dan shopping, kiteorang pergi makan kat Restoran Shahirah... yang menariknye... kat restoran ni... makan nasi campur, amik ape pon... harga die tetap 4 hengget aje.... Kat restoran ni ade gambar mase banjir besar yang melanda Johor lebeh kurang 2 tahun dulu... Restoran ni pon kene jugak....






Dari pagi sampai petang la jugak kat Kota Tinggi... Lepas tu kiteorang sume balik semula ke JB. Lebeh kurang pukul 5.30 petang. Aku bertolak balik ke Melaka. Dalam perjalanan ke Melaka, aku sorang2 drive... bosan jugak. So, sempat aku snap pix dari dalam kereta aku sambil drive.... hehehe.... saje menghilangkan bosan. Tak silap aku, time tu dekat area Simpang Renggam... aku berhenti kejap kat Simpang Renggam... isi minyak... rileks hilangkan penat drive.... then terus direct drive ke Melaka.... Lebeh kurang pukul 8.15 p.m aku selamat sampai kat rumah aku di Melaka.



3 comments:

Arin said...

Mak aih..amik pepe pon RM4?ko rasa kalau kita bukak kedai gituh kat KL nih..laku tak..janji kene sedap le kan??

Gazza said...

kalau kat KL... aku rase mmg laku kot...tapi takut kedai tutup awal aje... hahahaha....

AiDiL said...

ni teman mummy liza cr kain ke @ cari brg ko nk kawen.
hehehehe...