My Little Princess....

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, November 25, 2008

Champion of SMAPK League 1993...

Berdiri dari kiri : Chipan (Rasfan), Kapip (Khafif), Mamak (Ahmad Ibrahim), Jai (Faizal Yunus), Kote (Nizam Musa), Usop (Yusof), Leman (Luzman), Awe (Wan Arif)
Duduk dari kiri : Yadi (Hasmayadi), Mat Top (Amir Hamzah Mamat), Zool (Zool Khazrin), Kotok (Amir Azhar) & me.... (Gazza)

Aku memang carik gambar nih dah lame.... pasal aku punye dah hilang entah ke mana... And then.. tetiba petang tadi sekali lagi Amie upload gambar2 lame yang dalam simpanan dia kat album Facebook die.., muncul gambar nih... Sekali lagi aku request pada Amie untuk send kat aku gambar tu.... Amie dulu mase sekolah.... die salah sorang ahli sidang redaksi majalah sekolah.., sebab tu die banyak simpan gambar2 lame nih... Thanx to Amie again for this really great pic (for me...)...

Ok... jom aku nak citer ape yang best sangat bagi aku gambar nih... Actually, cuma gambar team bola kiteorang mase form 4 dulu aje.... but yang bestnye adalah moment mase tu... memang unforgetable moment in my life... One of the best ever moment aku bermain bolasepak dengan geng SMAPK dulu.

Setiap tahun akan ade liga bolasepak SMAPK di mana setiap tingkatan akan menghantar 2 pasukan (pasukan A dan B) untuk bersaing menjadi juara.... Biasenye, team A mesti la team ni yang power la untuk wakil tingkatan.. dan untuk tahun tu, 1993 aku bermain untuk team Form 4 (A), which is team nih memang hampir kesemuanya adalah player yang wakil sekolah untuk under 18 (include me.. hehehe). So.., untuk tahun 1993 tu.., team form 4 (A) adalah favourite team untuk jadi juara liga bolasepak SMAPK... Sebab, team paling power yang boleh fight dengan kiteorang pon team form 3 (A), yang kesemua player team tu adalah dari player wakil sekolah under 15 (plus dieorang memang hebat jugak la...). Form 5 time tu tak hantar wakil psl dieorang nak exam... (plus dieorang tak power pon... hahaha...). Form 6 ade 2 team rasenye, 1 lower 6.., 1 lagi upper 6... Form 2... pon ade kot...tapi jadi team belasahan... hehehehe....

So... seperti yang dijangkakan... final... form 4 (A) lawan dengan form 3 (A)... Petang tu... lepas asar.. ramai turun ke padang untuk game final nih... penuh la keliling padang... memang best giler suasana mase tuh... riuh macam kat stadium.... Kalau tak silap aku... kat asrama pompuan pon ramai yang dok tepi tingkap nak join tengok game final petang tu. Team kiteorang di only team yang ade jersey sendiri.... sanggup beli jersey Manchester United, time tu Eric Cantona tengah popular giler... hehehe... memang semangat betul nak main time tu.... Cikgu2 & warden pon ade yang datang tengok.... Cikgu Ali.., coach under 18 pon ade... Tapi yang tak syok nye bile tau... Cikgu Joe jadi referee... dah la die coach under 15... so... memang jadi agak berat sebelah...

Game start... seperti yang dijangka... referee memang agak berat sebelah.... so kalau logik nye... kiteorang patut buleh beat team form 3 nih... tapi sebab dieorang plak main agak semangat... kiteroang plak terganggu dengan referee yang berat sebelah... so... form 3 (A) banyak control game first half.... First half abis.... tak dak gol.. 0 - 0... second half start... memang ape yang kiteorang risaukan jadi.... form 3(A) dapat score gol.... peeeghhhhh..... Anis, striker team form 3 (A) dapat tewas kan Chipan.., goal keeper kiteorang... Memang cuak giler kiteorang time tuh... Lepas dieorang score, kiteorang plak serang dieorang.., nak carik gol penyamaan... banyak giler try kat gol.. tapi sume tak berhasil... geng2 form 4 lain tepi padang riuh giler sokong team dieorang... sampaikan Apai (defender form 3) injured (ke buat2 injured... hehehe..) kene angkat & dicampak keluar dengan penyokong kiteorang.. dengar kate ade yang sempat belasah die tepi padang tu.... hahahaha.... fanatik sungguh penyokong kiteorang time tu... Jai & Leman (striker team kiteorang..) dah banyak try tapi tak jugak dapat gol... kiteorang memang cuak giler laaa.. tak pasal2 favourite team kene kalah plak dgn team form 3 nih....

Then dah nak abis second half... team kiteorang masih lom dapat gol penyamaan lagi... tinggal lagi lebeh kurang 10 minit (rasenye..) kiteorang dapat corner belah kiri... Mat Top amik corner tu... aku dok betol2 tengah2 depan pintu gol... time tu bolayang Mat Top sepak dari corner tak sampai betul kat gol.. tapi Jai dapat tanduk ke belakang... bola sampai betul2 kat aku... ape lagi..aku tanduk la... dah memang betul depan gol... hahahahahaha.... GOLLLLL.....!!!!!!!!!!!! Aku score.... aku score... yahuuuu....!!!!! Gol penting giler aku yang score.... peeeggghhhh.... best giler siutttt...... Lepas score tu... yang aku ingat... aku trus lari nak ke tengah padang... geng2 lain dah mula kejar aku... nak celebrate gol tu... penyokong kiteorang... sume masuk ke dalam padang... nak join celebrate.... huhuhuhu.... tak tau nak cakap cam ne rasenye time tu... tapi belum sempat aku sampai tengah padang...dah kene tarik... peluk.... sampai terbaring aku.... peeeeghhh.... lemas siuttt..... kene kerumun.... kene himpap... time tu aku tak sedar ape jadi... tapi aku ingat... ade sape tah.... cium pipi aku.... hahahhaha.... wwoooiii.... tak senonoh betul... excited sangat la plak... tapi disebabkan kene himpap ramai tu... lepas dah dapat bangun balik... aku tau2... pergelangan tangan kiri aku seliuh.... Mesti time himpap aku ramai2 tadi kene tangan aku tu.... Tak kisah la... yang penting dah dapat score gol penyamaan... dah selamat team kiteorang dari kalah.... malu la...kalah dgn junior kiteorang....

Then.., tamat second half still 1 - 1.... kiteorang terpaksa main extra time... time tu... mostly sume dah agak penat... tapi still fight jugak... seingat aku... tangan aku yang seliuh tu makin sakit... so.. second half extra time... aku kuar... ganti dengan Zool aku rase... aku pon tak ingat dah time tu... At last... extra time pon... tak de gol... so... kene tentukan dengan penalty.... Time tu... ustaz2 warden dah mula suruh bebudak lain sume balik... pasal dah dekat pukul 6.30... yang tinggal hanya kiteorang... team yang main dan ramai lagi yang degil nak tunggu tengok sape yang menang (hehehe...) Aku tak join sepak penalty pasal injured.... so... tak ingat sangat sape (team form 3) yang sepak penalty tak masuk... yang aku tau... kiteorang menang... Mat Top siap terduduk tu... sambil... cakap... "Akhirnyeeee... kite menang.... huhuhu...." Bunyi macam menangis tapi aku tak sure laa... hahahahaha... (ko nangis ke Mat Top..) Tak kisah la... yang penting kiteorang menang... tapi game memang fight giler... memang best game hari tu... Plus aku score gol penting untuk samekan kedudukan mase kiteorang ketinggalan 1 gol.... memang tak buleh lupe moment nih.... sampai sekarang aku still ingat lagi mase tu...... One of the best ever moment aku main bola dulu....

Piala Liga SMAPK (ade piala tu... hahahaha) tahun tu (1993)... form 4 yang pegang.... puas hati... lagipon next year sure kiteorang plak tak main pasal dah form 5.., nak exam... To team form 3 (A) mase tu..., korang memang best... tak bagi kiteorang menang mudah... one of the best ever final game dalam SMAPK league... yang aku ingat dalam team dieorang... Jenal, Apai, Wan Razlan, Anis, Suhaime, Zaki, Ikmal, Iqbal.... (yang tu aje aku dapat recall) ...dan yang lain... For my team... kite memang best time tu.... team kiteorang ni main same2 sejak dari form 1 lagi.... Tapi ade lagi best experience time aku main bola nih tahun tu jugak... mase Piala Perdana Menteri (PPP) kat Sekolah Menengah Sains Teluk Intan (SEMESTI).., nak tau ape..??? hahahaha... SMAP (Kajang) belasah SMAP (Labu).... 9 - 0.... hahaha.... memang best.... giler... tak sampai seminit main kiteorang dah dapat first gol... hehehe... Tak pe la.. nanti aku citer lagi pasal tu kat entry lain.... (Baru aku perasan, memang kurus betol aku mase sekolah dulu... hahahaha... patut la ade yang panggil aku jerangkong...... cehhh...!!!!!)

3 comments:

gazzagurl said...

saper KISS boipren aku CEPAT NGAKU!!
aku nak jumpa and...JABAT tangan dia..SYABAS kerna berjaya cium boipren aku..hope org yang cium tuu still maintain 'kelelakian' dier..ekekekkekeee..

amiechomel said...

hehehe... lawak pun ada, touching pun ada baca citer ko ni gazza... tapi dpt dibayangkan ke"excited'an kau masa tu, sampai2 seliuh2 tangan... dan sekali lagi, aku bangga kerana mengeluarkan gambar ni sampai kau terus terimbau sejarah silam yang begitu best itu! ehhehe...
sekarang tak main bola dah ke, futsal ke...

Gazza said...

gazzagurl : memang siut tol sape yg buat tu... hahaha..maybe terlampau suke sangat.... nasib baik tak tau sape... hahahha...

amie : thanx amie coz korek balik gambar2 lame nih... mmg best...
sekarang tak main bola lagi dah... tgk aje org main bola....