My Little Princess....

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Thursday, December 31, 2009

Welcome 2010.... Goodbye 2009....


Salam tahun baru 2010 dari GCM kepada semua... Walaupon macam2 yang telah terjadi pada tahun ini... 2009 antara tahun yang paling bermakna for me... I'm get married early of this year & get cute baby girl at the end of the year... So, hopefully... 2010 akan menjadi tahun yang lebih baik untuk kami sekeluarga.... New year... new stories... new challenge... Semoga kita semua dapat mengharungi tahun 2010 ini dengan baik, berazam untuk lebih berusaha dan dimurahkan rezeki....

p/s : antara yang best & can't miss pd 2010... WORLD CUP 2010 @ South Africa.... .


Tuesday, December 8, 2009

Orang Arab Cakap Melayu Dialek Kelantan....


Actually... dah lame aku tengok vidclip ni... tapi rase nak share dgn GCM geng... mane tau ade yang tak tengok lagi.. hehe.. Ustaz Mohamad Abdul Aziz dari Mesir ni... pandai cakap Melayu macam orang Kelantan... Rasenye, citer pasal die pernah kuar kat TV3... rancangan ape aku tak ingat laa... Awal2 aku tengok.. memang gelak tak hengat.... tapi at the same time rase kagum plak pasal die cakap tak de slang langsung.. fasih betol la... hebat betol pak arab nih... Siap ade part dia citer pasal mat rempit kat Malaysia plak... hahahaha... Aku sendiri pon... kalau nak cakap Kelantan pon tak betol... kekadang ter'campur' dengan slang Ganu... hahaha.. tu pon tah betul ntah tidak... Macam die cakap la... kalau nak belajar cakap arab.. kene la makan makanan arab... tengok macam die... budu pon die buleh makan (aku sendiri tak makan budu.. hahaha..) sebab tu buleh cakap macam orang Kelantan... hehehe.. 'Kecek'.. 'Kecek'....

Thursday, December 3, 2009

Baby Aisyah with snow cap...

Aisyah first time pakai snow cap.. actually... die tak baper suke pakai... rimas die... panas kot... maybe baru lagi... lame2 & selalu pakaikan... ok la nanti... kot... hehehe... Aisyah kalau tido plak.. suke betol la buat gaya angkat sebelah tangan die tu.... hehehe...

Aben.... Aben.... Bye bye my kitten...


Aben... anak kucing yang aku dan Liza selamatkan kat area rumah kiteorang 2 bulan lepas... mase baru lepas hujan... sian die basah kuyup + kotor... As usual, Liza mane boleh tgk anak kucing terbiar macam tu.... pujuk aku amik anak kucing tu bawak balik... So.., bile dah bawak balik... bagi makan... mandikan... Aku plak gatal bg nama kat anak kucin nih... Aben.. Lame2... rase sayang la plak bile dah bagi nama... Aben nih plak... anak kucing yang sangat playful... die tau main aje... sampai la kiteorang tido.... hahahaha... letih melayan..


Masalah nye... mak aku dan mak mentua aku dah pesan... nanti dah ade anak... jangan la bela kucing lagi....Hmmm... cam ne la aku nak buat nih... sape nak amik Aben nih...?? At last balik raya hari tu... pakcik & makcik aku tanya.. ade tak kucing... anak2 dieorang nak bela kucing... Hahaha... elok sangat la tu... Anak dieorang pon suka dengan Aben... so aku dan Liza decide bagi la Aben kat anak2 pakcik... Malam semalam aku hantar Aben ke rumah pakcik kat Kajang... sedih gak.. ye la..dah sayang kan... Lagi pon.. sekarang aku sorang kat rumah... Aben la yang temankan aku... Sekarang dah tak de lagi anak kucing yang aktif dan bermain sepanjang mase kat rumah aku.... tak de lagi anak kucing yang suke gigit2 kaki aku... tak de lagi anak kucing yang setia menemankan aku buat keje... huhuhu... Tak pe la... kalau rindu kat Aben... buleh pi tengok kat rumah pakcik & makcik.. Lagi pon.., nanti next month Liza & baby dah nak balik ke sini... so tak de la mak aku & MIL aku bising lagi pasal kucing kat rumah kiteorang lagi...


So.., bye bye Aben... better Aben dok sane... rumah bertanah dan luas... Anak2 pakcik aku pon.. excited sungguh dapat Aben... sure dieorang akan jaga Aben baik2....

Alahai Amon......


Gaya tido one of my kucing, Amon kat kampung.. hahaha... Amon nih memang cukup suka tido macam nih... tak tau la apsal... Kiteorang gelakkan die pon... die buat tak kisah aje.... die tetap tido cam tu jugak... hehe... Lagi satu, Amon nih pantang dipanggil nama die... mesti die menyahut nye.... Amon... Amon... Miaaawwww....!!!.

Wednesday, December 2, 2009

60000...??!!!

Pic ODO meter kereta aku before balik cuti raya haji last week.... Already reach 60,000 km less then 3 year.. Hhmm.. jauh jugak kereta aku dah berjalan rupanye... hehehe... 60,000 km jugak mean... all warranty pada kereta aku dah abishhh... so lepas nih kalau ade sparepart nak kene ganti... kene bayar sendiri laa..... hehehe.. Anyway nice timing time tu kan.... pukul 10:10... 60,000....

Thursday, November 26, 2009

Selamat Hari Raya Aidiladha.....


GCM mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua umat Islam dan juga kepada para jemaah haji yang menunaikan rukun Islam yang ke-5, semoga mendapat haji yang mabrur.... Juga kepada all GCM member and blogger... semoga di hari yang mulia ini, kite semua akan lebih memahami dan menghayati erti 'pengorbanan' yang sebenarnya....

Baby Aisyah.... 2 week @ Melaka

Some last weekend pix of baby Aisyah... Aisyah already 2 weeks.... Last weekend also ramai jugak sedara mara & member kiteorang yang datang melawat Liza & baby.... TQ very much to my Pakcik & family from Kajang.., Rubi & family and Nizwana & family.....

Pakcik & Makcik datang dengan anak2 dieorang (my cousin)... Atiqah, Sakinah & Khadijah...

Aunty Atiqah tengah tengok baby Aisyah....

Baby Aisyah sleep in green & flower....

Baby Aisyah in white... doing some wired face... hehehe...

Baby Aisyah in pink....

Friday, November 20, 2009

New GCM Blog Header.... special for my baby...

Launching new GCM blog header.... special for my baby.. Aisyah... Tetiba aje rajin malam semalam & spend about 4 hour with photoshop for the design. Put some cute2 kitten & animal there too.., coz me & my wife suke kucing, hopefully Aisyah pon suke kucing juga.... Betul la orang cakap... untuk anak... mak bapak sanggup buat ape saje... hhmm... Also put some tickers for my baby age... hehe... she almost 2 week now... Tak sabar nak balik Melaka to see my wife, Liza & my little princess, Aisyah this weekend...

Anyway, hope my baby, Aisyah & my wife and also all GCM reader & other blogger members like the new header... hehehe... will update about my baby next week... see you all later then....

p/s : suke anak kucin jilat bontot tu (kat huruf 'A' word GAZZA tu...) comey... hehehehhehe.....


Wednesday, November 18, 2009

My Baby Girl... 1 week....

Last Sunday, my princess, Aisyah Ardini dah genap seminggu... Hari tu plak.. aku dah nak kene balik KL... Alahai.... sedih la plak nak tinggalkan Liza dan baby aku ni kat Melaka...

So.. in 1 week... ape yang ayah & mummy dah 'belajar' psl Aisyah.... hehehe..
  • tak suka time tukar pampers bile dah 'beyak'... mesti nangis kaw2 punye... sampai merah2 muka die... bile sume settle... trus die diam... hehehe... Rupenye die tak suke kene bogel... pasal.. ade sekali tu... mase nak bersih kan die... Liza try letak kain napkin tutup dari leher sampai perut die.... trus die diam.... hehehe... pemalu rupenye anak aku nih.....
  • time nak mandi pon... mesti nangis gak... maybe die lom biase kot.... sejukkkkk....
  • suke tido mengiring...
  • suka kecik kan mulut die... macam mulut ikan... hehehe...
  • tak suke sangat kene bedung... mesti die nak kuar kan tangan kalau buleh... mummy die aje yang pandai bedung die.. kalau aku buat... mesti tangan die buleh kuar... hahahhaa...
  • ape lagi eehh... nanti la.. update lagi... baru seminggu nih... tu aje yg baru nampak... hehehe...



Tuesday, November 17, 2009

Aisyah @ Melaka.....

4th day (Rabu, 11/11).... Liza & baby dah buleh discharge.. Aku start keje hari nih... paternity leave dapat 2 hari aje... tapi aku mintak cuti halfday hari tu... dan cuti terus 2 hari, Khamis dan Jumaat... untuk uruskan my wife Liza & baby untuk discharge dari hospital dan balik ke Melaka. Liza berpantang kat Melaka... Lucky on that day... kakak Liza, Kak Annie cuti untuk tolong ape yang patut semasa Liza & baby discharge.Really helpful coz Kak Annie dah ade 3 daugther so experience die manage and handle everything after deliver banyak membantu Liza. Thank you very much Kak Annie & we really appreciate it.

First day kat rumah, everything ok, Aisyah pon tak byk sgt 'meragam'.. cuma biase la... malam tu every 2 hour my wife kena bangun untuk breast feed Aisyah... Aku pon kene bangun untuk tolong Liza bangun & duduk pasal Liza still sakit & tak kuat untuk bangun sendiri... plus tolong tukar pampers Aisyah... tolong tepuk2 Aisyah supaya die tido... Baru dapat rase sekarang macam mane ade anak... hehehe... Macam member2 lain yang dah ade anak selalu cerita... walaupon penat tapi bila tengok muka anak kite tu... penat or rase susah or ngantuk tu sume akan hilang... Now, baru aku dapat rase 'feeling' tu sendiri....

Next day, sebelum balik ke Melaka... pagi tu aku pergi JPN Maluri untuk settlekan pendaftaran kelahiran dan nama untuk my baby... Seronok yang amat bila tengok surat beranak dengan nama my baby.. Aisyah Ardini binti.. my name... Wahaha.. Officially, I'm a father now... mean.. more responsibilty.., more thing to do... & more in everything laaaa... That a challange to be parent... but if my mum and other of my friend can.... so I & Liza also can too.... Hopefully me & Liza can be a good parent.... to Aisyah & Aisyah can be a good daugther to us...

Selesai urusan pendaftaran... Me, Liza, my baby & my mother in-law bertolak ke Melaka... Penuh kereta dengan barang2 yang dibawa balik Melaka.. Terpaksa drive slow & gentle pasal Liza still sakit, Aisyah pon elok aje tido sepanjang perjalanan ke Melaka... Plan untuk singgah kat my kampung, Brisu dulu... Ye la... moyang & nenek Aisyah satu lagi pon nak jugak tengok cucu & cicit dieorang... Sampai kat rumah Brisu... nenek dan mak dah tunggu... untuk sambut Aisyah.... On my side.. for my mom, Aisyah cucu no.2 dan for my datuk & nenek.. cicit no. 3... Seronok betol mak dan nenek dapat jumpe cucu & cicit baru dieorang nih....

Aisyah kat rumah nenek & moyang @ Brisu, Melaka....

Lebih kurang pukol 6 petang, baru kiteorang bertolak ke bandar Melaka... rumah my mom in-law dekat Bukit Serindit... So, Liza & baby akan ade kat Melaka maybe sampai next month... Everyweek aku kene balik Melaka lepas nih... nak tengok my wife & my baby....

Aisyah tido dalam kelambu yang Mummy belikan... ade gambar Pooh tido same... hehe..

Aisyah with Sponge Bob...

Zzzzz.....

Most of time... Aisyah tido... ye la kan... baby mesti banyak tido... hehehe...

3rd day.... @ Hospital Pantai Ampang...

3rd day Liza & baby at hospital... Liza dah boleh slow2 bergerak dan berjalan..., walaupon stilll sakit (yelah operation kan... plus epidural dah stop..) but Dr. Suhaimi said... Liza doing really well recovering & baby Aisyah pon in good condition.. (Alhamdullillah tak kene demam kuning until now..)

Anak ayah & mummy.. Aisyah Ardini...

Nenek cakap... Aisyah macam anak jepun... hehehe.. (mata kecik2... ikut mata ayah...)

Pagi tu.., 3 orang best friends x-MGHS Liza datang melawat..., Ja (with her son, Harith), Zureen (yg tgh sarat pregnant about 7 month) & Yong (yg kebetulan 'cuti' hari tu.. hehehe..). Thanks korang for all the presents..... So, macam biase la... bile dieorang nih dah berjumpa... memang 'havoc' la jadinya bilik Liza tu... hahaha... (nasib baik katil sebelah tu dah kosong.... hehehe).. Sementara dieorang dok meng'havoc'kan keadaan... aku dok melayan my baby Aisyah dan kekadang tolong melayan anak Ja, Harith..... Baby Aisyah pon tido aje... tak kisah dgn mummy die & aunty2 lain berburak... hahaha... Here some of our moment with Ja, Zureen & Yong...... Anyway.., thanks again korang coz sudi datang melawat Liza & our baby....

Family photo... Aisyah with mummy & ayah... (thanks to Yong for this pix...)

Me with my lovely daugther... (thank again to Yong for this pix..)

Yong & Ja + Harith... (time nih Zureen tak de.. kuar pi bank...)

Baby Aisyah with Mummy, Aunty Ja, Harith & Aunty Yong....

Zureen join back the group...

Still good friends... Zureen, Yong, Ja & Liza....

Harith.. yang comey & sentiasa ceria... nanti buleh geng dengan Aisyah.....

Malam tu plak... x-officemate Liza mase kat Sime Darby USJ, Syikin datang dengan husband & anak lelaki die..... Syikin memang suke bebudak.. seronok tengok die melayan Aisyah... Thanks Syikin & family for the present & datang melawat Liza & baby....

Syikin tengah sibuk melayan our baby..

Syikin & her son... with my wife.., Liza....

Tuesday, November 10, 2009

My little princess...

2nd day... my little princess dah mula buka mata mase aku datang pagi tadi... My wife Liza pon dah nampak better skit dari semalam... Harap2... Liza & baby ok... & buleh balik ke rumah hari Rabu nanti....

Sejak dari semalam... ramai dah tanye2 ape nama baby girl kiteorang nih... At last me & my wife, Liza dah sama2 setuju dengan nama ni... So, our little princess.. name nye.. adalah.........

AISYAH ARDINI


Liza's mum & my mum (nenek2 Aisyah la...) pon suke name nih.. Biase la... orang2 tua mesti nak makna name tu yang baik2 dan elok2 kan... Dan Liza plak nak anak2 kiteorang nanti sume bermula dengan huruf 'A'.... Aku tak kisah.. asalkan maknanye elok....
Aisyah - hidup bahagia / nama isteri Rasullah...
Ardini - isteri yang menyayangi....
(reference dari 'Nama Mulia Bayi Islam')
Ayah & Mummy harap... semoga Aisyah Ardini akan jadi anak yang baik & solehah (ye sayang...)

Aisyah dah mula nampak ayah & mummy dia tadi (nmpk ke..??)... dah mula nampak 'gada2' die.. nak kene tepuk2... baru die nak tido... my wife try to breast feed her but she still refuse to 'minum'. Our friend Ja cakap... baby boy biasenya cepat aje... maybe baby girl lambat skit kot...

More pix of Aisyah Ardini mase kat hospital tadi...








Sejak dari semalam juga... ramai juga yang datang melawat my wife, Liza & baby kat hospital... Terima kasih bebanyak kerana sudi datang melawat & bawak present untuk Aisyah... Antara nya... my sis in-law, Kak Annie & family, my x-schoolmate, Raja & Dell, Wani with husband, geng2 officemate Sime Darby Liza, Ahirul & Eja (datang dengan anak dieorang... Arissa Damia... lebeh kurang 3 bulan... nanti buleh kawan dgn Aisyah..), Nurul & Ruzaimy, Qariha, Faeeza & Jillian... my x-officemate, Nina & husband, Shahril.. Liza x-schoolmate.. Aju & family

My mother in-law (purple) & my sis in-law, Kak Annie (black & red) & family...

My best friend, Raja with my baby, Aisyah...

Dell (wife Raja) tengah test nak angkat Aisyah...

Qariha, member Sime Darby Liza sedang tolong tidurkan Aisyah...

Antara member2 Sime Darby yang datang melawat Liza & baby... (from left) Qariha, Liza, Nurul, Jillian & Faeeza.....

Coz mase Nina & husband die datang melawat... aku tak de kat hospital... so tak sempat nak jumpe dieorang... Anyway thanks very2 much to Nina & hubby for 'besar punye' hamper for baby... (nanti time ko plak bersalin Nina..., aku bagi 'lagi besar punye' baby hamper....)

Monday, November 9, 2009

My Baby Girl... Sunday, 8/11/2009....

Alhamdullillah.. akhirnye... my lovely wife Liza telah selamat melahirkan seorang bayi perempuan (3.3 kg), lebih kurang pukul 2.30 petang tadi di Hospital Pantai Ampang, Pandan Indah, Kuala Lumpur. So, 8/11/2009 will be the the greatest & happiest day of me & my wife life. I don't know what say actually... excited & happy... plus terharu bile dapat pegang baby tadi... .

The story... start from morning tadi... which is baby not expected keluar today... Sebab on Saturday tu, aku dah temankan my wife, Liza dah pergi buat check up coz baby dah overdue (last wednesday)... tapi still tak ade tanda baby nak kuar & my wife pon tak de rase betul2 sakit umtuk deliver... Liza buleh pergi kerja lagi dari wednesday tu sampai friday... So, Dr. Suhaimi, Gyne kat Hospital Pantai Ampang tu dah check.. and he give time until this wednesday, but Liza kene datang ke hospital everyday untuk CTG (cardiotocography) monitoring supaya doktor dapat pantau keadaan baby... Then pagi tadi lepas sarapan, lebih kurang dalam pukul 10... kiteorang pergi la ke hospital, bile nurse check CTG tu die kate.. from the graph.. baby not in good condition... so, die terus call doktor.. Bile Dr. Suhaimi sampai dan check Liza... die kate.. need immediately operation... pasal baby maybe dah ter'buang air' kat dalam... So.. no choice.. Liza terpaksa kene cesarean... Aku dengan tak ready ape barang pon... terus pergi settlekan admission Liza... pas tu pi tengok die balik kat labor room... Dr. Suhaimi tanye aku... mabuk darah tak..?? tak.. aku cakap... so die kate aku buleh teman kan liza kat dalam operating theater tu nanti... Jadi... aku kene la tukar baju sume then masuk sekali teman kan Liza untuk operation. Jadi.. dapat la aku follow & tengok dari mula sampai la baby kuar... really priceless moment & experience... bile dgr baby nangis.. Liza pon alhamdullillah... ok dan tak banyak masalah sepanjang proses operation tu.. Dari mula sampai selesai... aku sentiasa pegang tangan Liza dan sentiasa dekat dengan die... Aku sempat burak2 dengan sorang lagi doktor anesthetic specialist mase tu.. die banyak explain pasal bius epidural yang dieorang guna kan untuk operation tu... maybe die tak nak aku boring kot... Alhamdullillah... everything smooth... both mother and baby selamat, operation selesai lebih kurang pukul 4 ptg, aku terus tukar baju dan balik ke rumah untuk jemput my mother in-law dan ambil barang2 yang patut untuk Liza dan baby... then datang balik ke hospital untuk tengok Liza dan baby... iqamat kan my baby....

Letih jugak hari nih... but happy... betol la kawan yang dah ade anak cakap... bile tgk anak tu... hilang sume rase penat... Liza still sangat lemah lagi... dan ade vomit skit2... psl die tak sempat puasa untuk operation tadi... memang semuanye happen cepat aje.. pasal doctor nak baby selamat... To my wife... tahan la skit ye... besok should be better... I will always love u & be with u... Love my baby too...

Thank you very much to everybody for your wish & congrats... Thanks too kepada yang dah sempat datang melawat Liza tadi.., my sister in-law, Kak Annie & family.., opis mate Liza.., Ahirul & Eja... dan my best friends... Raja & Dell... (Thanks to Uncle Raja & Aunty Dell yang banyak amik gambar baby tadi... nanti jangan lupe copy untuk ayah & mummy baby ye...hehehe...) Nama baby dah ade beberapa pilihan... tapi still belom finalize lagi... nanti dah confirm nama baby... will be info to you all ok.... Tungguuuuuu....!!!!!!!

To my lovely baby girl.., semoga akan menjadi anak yang baik dan solehah... Ayah & Mummy will always love u...

Here some baby pics yang sempat ayah die snap kat hospital tadi.. (agak2 baby ikut rupe sape ye.. ayah ke mummy..??).