My Little Princess....

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, January 21, 2009

My Wedding is around the corner....

Besok pagi aku akan balik ke Melaka.... prepare untuk majlis pernikahan aku & Liza pada hari Jumaat ni (23 Januari 2009)... Majlis resepsi perkahwinan sebelah pengantin perempuan akan diadakan pada Sabtu (24 Januari 2009) di Mini Stadium Bistari, Air Keroh, Melaka dan sebelah pengantin lelaki pula akan diadakan di kampung aku.. Kampung Brisu, Lubok China, Melaka. Last 4 week aku dan Liza dah edarkan kad kahwin kiteorang samada pos atau by hand.. So.. here our wedding card... Aku dan Liza design sendiri.. we choose pocket style wedding card... dan di print kat Kanda & Dinda Wedding Card di Puchong...

Kanda & Dinda Wedding Card Shop kat Puchong...

Pocket & Front cover of our wedding card...

Inside card... Front & Back view of my wedding card...

Inside card... Front & Back view of Liza wedding card...

Our wedding card..

So, di sini aku ingin menjemput semua kawan2 dan sesiapa yang mengenali aku dan Liza ke majlis perkahwinan kami pada Sabtu dan Ahad ini.. Jika korang semua berkesempatan..., datang la ye... Semoga dengan kehadiran dan doa restu hadirin dapat menyerikan lagi majlis ini serta diberkati Allah SWT. InsyaAllah....

Some of our friend ade yang asyik tanye kat mane lokasi majlis perkahwinan kiteorang.... maybe dalam map kat kad tu tak baper jelas, jadi aku try buat direction pada map yang lebih detail sikit... hopefully dapat memudahkan para jemputan untuk datang ke majlis perkahwinan aku dan Liza nanti.. InsyaAllah kepada yang akan datang. kite berjumpe di Melaka nanti ye....

Map ke lokasi majlis resepsi perkahwinan kami di Mini Stadium Bistari, Air Keroh, Melaka

Exit tol Air Keroh, Melaka

Di traffic light persimpangan Seri Negeri....

Front Entrance Mini Stadium Bistari, Air Keroh, Melaka....

Map ke lokasi majlis resepsi perkahwinan kami di Kampung Brisu, Lubok China, Melaka

Exit tol Alor Gajah...

Some view of my house at Kampung Brisu dari jalan raya....

Monday, January 19, 2009

Ular....!!!!!???

Waagghh... mengantuknya aku hari nih kat opis... memang tunggu nak balik aje nih... letih sangat... Dah la semalam dari pagi... aku pergi banyak tempat + sempat balik Melaka... nak settlekan macam2 hal... aku dan Liza nak kahwin nih... Faham2 aje la... harinya semakin dekat.. lagi macam2 hal nak kene cover dan settlekan sebelum majlis tu nanti... hari Jumaat nih.. So, tengah malam tadi aku baru sampai ke KL semula..., pasal besoknya still kene pi keje... hari rabu nih aku baru start cuti..., memang letih la drive... Liza dah start cuti.... so die stay kat Melaka terus... Aku balik KL sorang2 aje..

Actually.., nak citer pasal ape yang jadi before aku nak tidur pg tadi la... Aku memang jenis tido lambat.. so.. lebih kurang pukul 2 pagi baru aku nak start tido.. Biase la.. aku check email dulu.. Facebook.., blog.. pas tu baru nak tido.. tapi mata aku lak tak leh lelap lagi... aku layan la citer Speed Racer yang kau baru abis download kejap... bg mata aku lelap. Tapi dalam pukul 2.30 pagi... mata kau yang dah nak lelap... terganggu plak dengan bunyi anjing2 menyalak dekat dengan rumah aku... memekak betol la... Aku pada mulanya tak kisah sangat pasal anjing2 tu... memang biase.. tengah malam... memang anjing2 tu lalu kat area rumah aku tu... Tapi kali nih lame plak bunyik anjing2 menyalak... pas tu ade bunyik macam anjing2 tengah bergadoh... Isk.. isk... dah la dekat dengan rumah aku anjing2 memekak... Aku bangun nak tengok... ape ke halnye anjing2 nih memekak... Aku jenguk kat tingkap... peegghh... Rupa2nye anjing2 tu... ade 3 ekor... tengah berlawan dgn sekor ular tedung.... besar gak la... kaler hitam.. Rupa2nye.. tu yang buat anjing tu bising sangat... lame gak la aku tengok anjing2 tu fight dengan ular tu kat tengah2 jalan area kiteorang parking kereta tu... Hmm... bahaya betol la... cam ner buleh ade ular la plak kat situ... dah dekat betol dengan tempat aku parking kereta....

Actually, aku memang tak suke dengan anjing2 yang berkeliaran kat area rumah aku tu... yelah... jadi kotor la... area rumah pasal dieorang punggah sampah... untuk carik makanan... plus.. aku memang takut anjing... hahahaha... Tapi bila aku tengok anjing 3 ekor yang berlawan dengan ular tu... aku terfikir balik... elok jugak ade anjing2 tu area rumah aku... bile time2 ade bahaya macam2 tu... anjing2 ni dapat kean dulu... plus dapat la jugak protect area rumah kiteorang dari bahaya2 macam tu... Dari ape yang aku tengok... anjing2 tak bagi ular tu pergi ke arah bangunan rumah kiteorang... Anjing tu cuba gigit dan tarik ular tu jauh dari bangunan... Ular tu melawan cuba nak patuk anjing2 tu... tapi anjing tu pantas jadi tak kene la kot patuk.... Pas tu... ular tu lari sembunyi kat bawah satu kereta... Anjing2 tu kepong la keta tu tak kasi ular tu lari ke mana2... memang bising la anjing2 menyalak... tapi aku dah tak kisah... Bagi aku mase tu... dah cukup bagus anjing tu protect area rumah kiteorang dari ular2 merayau tah ke mane... Kalau masuk rumah ke... tak ke naya... Yang aku perasan... dari 3 ekor anjing2 tu... yang sekor besar tu... memang bersungguh2 berlawan dengan ular tu... mase ular tu kat bawah kereta tu... die yang duduk betul dekat dengan keta tu...pastikan ular tu tak lari ke mana... yang 2 ekor lagi berlegar2 keliling kereta tu pastikan ular tu tak lari jauh... Memang kagum plak aku tengok anjing tu time tu... anjing2 tu faham ular tu bahaya... dan anjing2 tu macam cuba beritahu orang supaya buat something...

Mase tu aku baru terfikir untuk call bomba... terus aku google no kecemasan untuk call balai bomba Pandan Indah.. dapat... Aku call, dieorang kate area rumah aku... balai bomba lain cover... so... dieorang directkan call aku ke balai bomba tu... 2 - 3 kali la jugak... bomba call aku carik area rumah aku tu... Akhirnye hampir setengah jam... baru bomba sampai ke area rumah aku... Yang bagusnye... sepanjang tunggu bomba sampai tu... anjing2 yang jaga ular yang kat bawah kereta tu.... tak berganjak dari kereta tu... Anjing tu duduk aje kat kereta tu jaga ular tu dari lari ke tempat lain... memang bagus betul.. Dari aku tak suke giler anjing2 nih... jadi kurang plak tak suke aku tu bile aku sendiri tengok macam mane anjing2 nih cuba protect area kawasan rumah kiteorang... So, bila bomba sampai... aku guide la dieorang ke tempat ular tu... Mase tu..baru anjing2 tu pergi ke tempat lain... tengok dari jauh aje... aku sempat la ready bawak kamera sume... mane tau sempat snap moment2 mase tu.... hehehe... Seronok gak nih.., sampai aku tak sedar mase tuh dah pukul 3.30 pagi.. aku tak dapat tido lagi.... hehehe...

Ramai jugak la ahli bomba yang datang.., dekat 6 orang. So.. bile dieroang dah tau tempat ular tu... dieorang pon start la buat tugas dieorang... Dieorang check bawah kereta tu... memang betol ade sekor ular tedung.. Kate salah sorang ahli bomba tu kat aku... yang ni jenis King Cobra... memang bahaya... dan amat berbisa... Isk..isk... gerun aku dengar... Dah la aku dan adik aku memang parking kereta dekat area tu... Uuuuii.... tak nak aku fikir...

Bile dieorang dah check jenis dan kedudukan ular tu... ahli2 bomba ni pon kuarkan la equipment dieorang untuk tangkap ular tu... kejap aje...lebeh kurang 10 minit... dieorang dah dapat tangkap ular tu... mase tu la dapat tengok ular tu betol2... besar la jugak... panjang ade la dalam 2 meter aku rase... Pas tu aku tanye... ular tu...dieorang nak tangkap aje ke... atau bunuh.... brother bomba tu kate... bunuh aje.... sape nak simpan.... peeghh... dekat 15 minit la jugak 3 orang ahli bomba 'mengerjakan' ular tu... payah benar nak mati... lepas tu... dieorang sumbat ular tu kat belakang kereta bomba dieorang.... then aku ucap terima kasih pasal datang tolong tangkap & bunuk ular tu... lebeh kurang setengah jam... selesai tugas pasukan bomba tu untuk tangkap ular tersebut....

Aku naik semula ke rumah... mase tu aku tengok jam... dah pukul 4.20 pagi... wahahaa.... aku tak tido lagi.... besok nak bangun pi keje... masyak2.... ni sume ular punye pasal laa.... tapi tak pe... At least aku dah buat something yang betol... Bahaya tu kalau biarkan ular tu... berkeliaran sekitar rumah dan tempat parking kereta kiteorang... tak pasal2 ade orang yang kene patuk la plak nanti... tak ke naya... isk.. isk.. Lagi satu... nasib baik aku tido lambat... so aku dapat buat something pasal ular tu... ye la... time tu dah pukul baper... mostly orang2 kat area rumah aku tu mesti dah tido... and thanx to anjing2 yang 3 ekor tu... yang buat bising cuba bagitau orang yang ada bahaya & bersungguh2 fight dengan ular tu... serta jaga ular tu dari lari ke tempat lain... hingga bomba sampai... Memang aku agak kagum la tengok moment mase anjing2 tu berlawan dengan ular tu... dan tengok anjing2 tak berganjak dari kereta tu... untuk pasti kan ular tu tak lari ke tempat lain... Mase tu aku sedar & akan nampak kebesaran tuhan.., kenapa tuhan buat anjing sentiasa berkeliaran sekitar rumah kiteorang tu... Memang ade time yang macam aku pon tak suke anjing ni... memekak aje malam2... punggah sampah2.... kalau kene...tak pasal2 nak kene samak... plus aku memang takut anjing... hehehe... tapi.. tetap ade hikmahnye... kan...

So, here some moment yang aku sempat snap mase ahli2 bomba tu tangkap ular tersebut... kualiti gambar kureng skit la... pasal kamera aku tak power untuk keadaan yang gelap... Ucapan terima kasih juga kepada pasukan bomba yang cekap menjalankan tugas mereka untuk menangkap ular tersebut.....


Pasukan bomba yang baru sampai ke tempat kejadian...

Ahli2 bomba sedang mengeluarkan 'equipment' dieorang untuk menangkap ular...

Beberapa orang ahli bomba sedang memeriksa jenis dan kedudukan ular yang berada di bawah kereta....

Ular tedung 'King Cobra' dah berjaya ditangkap oleh pasukan bomba dari bawah kereta....

Keadaan ular tedung 'King Cobra' yang cuba melawan....

Menurut kata salah seorang ahli bomba yang ade mase tu.., ular tedung jenis 'King Cobra' sangat bahaya dan berbisa.. Biasenye mangsa yang kene patuk akan mati dalam mase 5 minit saje.... Isk.. isk... takut laa...

Wednesday, January 14, 2009

Tanpa.....

Love this song... from 6ixth Sense...

Tuesday, January 13, 2009

New Born Babies...Congratulations... Ja & Blong... Yong & Rafiq...

TAHNIAH.... from me & Liza... to our best friends.... Ja & Blong... serta Yong & Rafiq... dengan kehadiran cahaya mata baru mereka.... Ja dan Yong selamat melahirkan anak pada hari yang same.... iaitu pada 7 Januari 2009 yang lepas... Alhamdulliilah semua nye selamat....

Jadi hari Khamis yang lepas... aku dan Liza pergi menziarahi Ja & anaknya di hospital Ampang Puteri... Blong pon ade time tu.... Ja & Blong dapat anak lelaki... one more hero... Amir Hazeem dah ade adik...

AMIR HARITH



Blong tengah dukung Amir Harith....

Hari Ahad yang lepas pulak..., aku dan Liza pergi visit Yong pulak... kat rumah die kat Alam Damai, Cheras... Yong & Rafiq dapat anak perempuan.... So, anak first dieorang lelaki... jadi elok la...dah dapt sepasang... Faiq pon dah ade adik...... Name anak dieorang.. .still belum decide lagi... but Yong ade cakap... maybe Aira......

Kat depan rumah Yong....

Anak perempuan Yong & Rafiq.... (name dieorang tak decide lagi...)

Friday, January 9, 2009

Wednesday, January 7, 2009

My Family Gathering & Barbeque..... 2008 End Year Holiday

Lately ni, agak busy skit dengan macam2 urusan wedding aku & Liza yang semakin dekat... so, tak berkesempatan nak update blog ni selalu. Tapi ade macam2 nak citer... hehe... Citer2 sebelom tahun baru hari tu ade lagi yang belum sempat nak di'publish'kan... OK la... start dengan my family gathering & barbeque mase x'mas + Maal Hijrah holiday hari tu.... kiteorang buat pada hari Sabtu malam lepas marghrib....

Actually.., my family gathering tak pernah ade barbeque before2 this... so, this is the first time kiteorang buat barbeque... hehehe.. Barbeque ni pon dari cadangan adik aku yg no.2, beria benar die nak buat barbeque... untuk family gathering kali nih... Mak dan nenek aku pon setuju nak buat..., plus time tu cuti panjang... jadi.. ramai yang balik kampung dan dapat join... kecuali sepupu aku.., Man tak dapat join pasal ade kenduri kahwin belah wife die, CT kat Johor... (tak pe Man & CT... next time puye gathering buleh join.. hehe..)

So.., dengan tak de experience buat barbeque... dan berbekalkan resepi dari Liza... aku, adik aku yg last, Khairul, sepupu aku, Nor, mak dan nenek aku buat la persediaan untuk barbeque malam tu. Sehari sebelum tu, Liza tolong aku beli bahan2 untuk marinate daging dan ayam... Thanx to my love Liza yang sudi membantu (resepi & bahan2), we really appreciate it... (tak pe..next time gathering Liza dah boleh join... hehehe..). Mak, nenek dan sepupu aku Nor dah settlekan potong dan bersihkan daging, ayam, ikan, sotong dan udang.... Aku dan adik aku, Khairul plak settlekan part nak sediakan bahan marinate daging dan ayam... part nih memang kelakar... yelah... first time nak buat... cuma ade guide + resepi dari Liza aje... hehehe... kejap2 aku aku call Liza tanye pasal bahan2 untuk marinate tu... tapi last2 settle jugak...

Part ni pon kelakar jugak..., mase nak buat gravy untuk daging... mushroom + black pepper gravy...(pon dr resepi Liza jugak... hehe.) Untuk tu.., Liza belikan dua tin mushroom, actually tak payah pakai banyak mushroom... tapi mak aku dengan sepupu aku. Nor dah bukak dua2 tin... Result die.... hehehehe... gravy yang penuh dengan mushroom dan tak nampak kuahnye.... hahahaha...

Petang tu..., first sekali sampai family Pakteh aku dari Seremban.... Lepas tu dekat2 marghrib, family Pakcik aku plak sampai dari Kajang... family Maksu aku sampai lambat skit, time dah start barbeque... Last sekali sampai.., family adik aku yg 2nd (yang suppose to be organizer barbeque ni..). Tapi tak kisah la... yang penting sume ade dan kiteorang seronok berkumpul ramai2 macam nih....

Location barbeque, kat halaman rumah Maklang & Paklang aku... atas skit dari rumah datuk dan nenek aku.. (dalam satu kawasan...). Yang best nye... rumah Maklang aku tu... kat atas bukit... suasana memang best... berangin dan nyaman aje.... syok betol dok kat luar & makan open air..... Maklang dan Paklang aku sponsor air minuman untuk barbeque kali ni... hehehehe..

So, lepas marghrib kiteorang start hidupkan api..., tiba2 pakcik aku kate... arang tak cukup...!!! wahahaha.. Terus aku dan mak aku pergi ke kedai beli arang... nasib baik kedai tak tutup lagi.. (kat kampung kedai runcit tutup awal...). Dapat jugak selamatkan part arang... hehehehe... Time ramai sibuk membakar... dan makan... aku cam biase sibuk dengan camera aku... snap moment our first barbeque... hehehe...

Resultnye, sume kate best... hehehe... ok la... dengan tak de experience buat barbeque... Nenek aku siap buatkan sambal belacan dengan kuah kicap cili api untuk makan ikan pari bakar... peeerrghhh... best tuu (meleleh air liur citer... sluurpp.. hehehe)..... Tambah ade nasi dengan sup daging... Sotong bakar pon best.... fresh & juicy... So, boleh dikatekan berjaya la our first barbeque untuk gathering kali nih... (plus tak de yang sakit perut keesokkan harinye... hehe..). Maybe next time kiteorang akan buat lagi... untuk 2009 plak... dan maybe dapat lebeh ramai join... walaupon penat tapi mesti seronok.....!!!!