My Little Princess....

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Monday, January 19, 2009

Ular....!!!!!???

Waagghh... mengantuknya aku hari nih kat opis... memang tunggu nak balik aje nih... letih sangat... Dah la semalam dari pagi... aku pergi banyak tempat + sempat balik Melaka... nak settlekan macam2 hal... aku dan Liza nak kahwin nih... Faham2 aje la... harinya semakin dekat.. lagi macam2 hal nak kene cover dan settlekan sebelum majlis tu nanti... hari Jumaat nih.. So, tengah malam tadi aku baru sampai ke KL semula..., pasal besoknya still kene pi keje... hari rabu nih aku baru start cuti..., memang letih la drive... Liza dah start cuti.... so die stay kat Melaka terus... Aku balik KL sorang2 aje..

Actually.., nak citer pasal ape yang jadi before aku nak tidur pg tadi la... Aku memang jenis tido lambat.. so.. lebih kurang pukul 2 pagi baru aku nak start tido.. Biase la.. aku check email dulu.. Facebook.., blog.. pas tu baru nak tido.. tapi mata aku lak tak leh lelap lagi... aku layan la citer Speed Racer yang kau baru abis download kejap... bg mata aku lelap. Tapi dalam pukul 2.30 pagi... mata kau yang dah nak lelap... terganggu plak dengan bunyi anjing2 menyalak dekat dengan rumah aku... memekak betol la... Aku pada mulanya tak kisah sangat pasal anjing2 tu... memang biase.. tengah malam... memang anjing2 tu lalu kat area rumah aku tu... Tapi kali nih lame plak bunyik anjing2 menyalak... pas tu ade bunyik macam anjing2 tengah bergadoh... Isk.. isk... dah la dekat dengan rumah aku anjing2 memekak... Aku bangun nak tengok... ape ke halnye anjing2 nih memekak... Aku jenguk kat tingkap... peegghh... Rupa2nye anjing2 tu... ade 3 ekor... tengah berlawan dgn sekor ular tedung.... besar gak la... kaler hitam.. Rupa2nye.. tu yang buat anjing tu bising sangat... lame gak la aku tengok anjing2 tu fight dengan ular tu kat tengah2 jalan area kiteorang parking kereta tu... Hmm... bahaya betol la... cam ner buleh ade ular la plak kat situ... dah dekat betol dengan tempat aku parking kereta....

Actually, aku memang tak suke dengan anjing2 yang berkeliaran kat area rumah aku tu... yelah... jadi kotor la... area rumah pasal dieorang punggah sampah... untuk carik makanan... plus.. aku memang takut anjing... hahahaha... Tapi bila aku tengok anjing 3 ekor yang berlawan dengan ular tu... aku terfikir balik... elok jugak ade anjing2 tu area rumah aku... bile time2 ade bahaya macam2 tu... anjing2 ni dapat kean dulu... plus dapat la jugak protect area rumah kiteorang dari bahaya2 macam tu... Dari ape yang aku tengok... anjing2 tak bagi ular tu pergi ke arah bangunan rumah kiteorang... Anjing tu cuba gigit dan tarik ular tu jauh dari bangunan... Ular tu melawan cuba nak patuk anjing2 tu... tapi anjing tu pantas jadi tak kene la kot patuk.... Pas tu... ular tu lari sembunyi kat bawah satu kereta... Anjing2 tu kepong la keta tu tak kasi ular tu lari ke mana2... memang bising la anjing2 menyalak... tapi aku dah tak kisah... Bagi aku mase tu... dah cukup bagus anjing tu protect area rumah kiteorang dari ular2 merayau tah ke mane... Kalau masuk rumah ke... tak ke naya... Yang aku perasan... dari 3 ekor anjing2 tu... yang sekor besar tu... memang bersungguh2 berlawan dengan ular tu... mase ular tu kat bawah kereta tu... die yang duduk betul dekat dengan keta tu...pastikan ular tu tak lari ke mana... yang 2 ekor lagi berlegar2 keliling kereta tu pastikan ular tu tak lari jauh... Memang kagum plak aku tengok anjing tu time tu... anjing2 tu faham ular tu bahaya... dan anjing2 tu macam cuba beritahu orang supaya buat something...

Mase tu aku baru terfikir untuk call bomba... terus aku google no kecemasan untuk call balai bomba Pandan Indah.. dapat... Aku call, dieorang kate area rumah aku... balai bomba lain cover... so... dieorang directkan call aku ke balai bomba tu... 2 - 3 kali la jugak... bomba call aku carik area rumah aku tu... Akhirnye hampir setengah jam... baru bomba sampai ke area rumah aku... Yang bagusnye... sepanjang tunggu bomba sampai tu... anjing2 yang jaga ular yang kat bawah kereta tu.... tak berganjak dari kereta tu... Anjing tu duduk aje kat kereta tu jaga ular tu dari lari ke tempat lain... memang bagus betul.. Dari aku tak suke giler anjing2 nih... jadi kurang plak tak suke aku tu bile aku sendiri tengok macam mane anjing2 nih cuba protect area kawasan rumah kiteorang... So, bila bomba sampai... aku guide la dieorang ke tempat ular tu... Mase tu..baru anjing2 tu pergi ke tempat lain... tengok dari jauh aje... aku sempat la ready bawak kamera sume... mane tau sempat snap moment2 mase tu.... hehehe... Seronok gak nih.., sampai aku tak sedar mase tuh dah pukul 3.30 pagi.. aku tak dapat tido lagi.... hehehe...

Ramai jugak la ahli bomba yang datang.., dekat 6 orang. So.. bile dieroang dah tau tempat ular tu... dieorang pon start la buat tugas dieorang... Dieorang check bawah kereta tu... memang betol ade sekor ular tedung.. Kate salah sorang ahli bomba tu kat aku... yang ni jenis King Cobra... memang bahaya... dan amat berbisa... Isk..isk... gerun aku dengar... Dah la aku dan adik aku memang parking kereta dekat area tu... Uuuuii.... tak nak aku fikir...

Bile dieorang dah check jenis dan kedudukan ular tu... ahli2 bomba ni pon kuarkan la equipment dieorang untuk tangkap ular tu... kejap aje...lebeh kurang 10 minit... dieorang dah dapat tangkap ular tu... mase tu la dapat tengok ular tu betol2... besar la jugak... panjang ade la dalam 2 meter aku rase... Pas tu aku tanye... ular tu...dieorang nak tangkap aje ke... atau bunuh.... brother bomba tu kate... bunuh aje.... sape nak simpan.... peeghh... dekat 15 minit la jugak 3 orang ahli bomba 'mengerjakan' ular tu... payah benar nak mati... lepas tu... dieorang sumbat ular tu kat belakang kereta bomba dieorang.... then aku ucap terima kasih pasal datang tolong tangkap & bunuk ular tu... lebeh kurang setengah jam... selesai tugas pasukan bomba tu untuk tangkap ular tersebut....

Aku naik semula ke rumah... mase tu aku tengok jam... dah pukul 4.20 pagi... wahahaa.... aku tak tido lagi.... besok nak bangun pi keje... masyak2.... ni sume ular punye pasal laa.... tapi tak pe... At least aku dah buat something yang betol... Bahaya tu kalau biarkan ular tu... berkeliaran sekitar rumah dan tempat parking kereta kiteorang... tak pasal2 ade orang yang kene patuk la plak nanti... tak ke naya... isk.. isk.. Lagi satu... nasib baik aku tido lambat... so aku dapat buat something pasal ular tu... ye la... time tu dah pukul baper... mostly orang2 kat area rumah aku tu mesti dah tido... and thanx to anjing2 yang 3 ekor tu... yang buat bising cuba bagitau orang yang ada bahaya & bersungguh2 fight dengan ular tu... serta jaga ular tu dari lari ke tempat lain... hingga bomba sampai... Memang aku agak kagum la tengok moment mase anjing2 tu berlawan dengan ular tu... dan tengok anjing2 tak berganjak dari kereta tu... untuk pasti kan ular tu tak lari ke tempat lain... Mase tu aku sedar & akan nampak kebesaran tuhan.., kenapa tuhan buat anjing sentiasa berkeliaran sekitar rumah kiteorang tu... Memang ade time yang macam aku pon tak suke anjing ni... memekak aje malam2... punggah sampah2.... kalau kene...tak pasal2 nak kene samak... plus aku memang takut anjing... hehehe... tapi.. tetap ade hikmahnye... kan...

So, here some moment yang aku sempat snap mase ahli2 bomba tu tangkap ular tersebut... kualiti gambar kureng skit la... pasal kamera aku tak power untuk keadaan yang gelap... Ucapan terima kasih juga kepada pasukan bomba yang cekap menjalankan tugas mereka untuk menangkap ular tersebut.....


Pasukan bomba yang baru sampai ke tempat kejadian...

Ahli2 bomba sedang mengeluarkan 'equipment' dieorang untuk menangkap ular...

Beberapa orang ahli bomba sedang memeriksa jenis dan kedudukan ular yang berada di bawah kereta....

Ular tedung 'King Cobra' dah berjaya ditangkap oleh pasukan bomba dari bawah kereta....

Keadaan ular tedung 'King Cobra' yang cuba melawan....

Menurut kata salah seorang ahli bomba yang ade mase tu.., ular tedung jenis 'King Cobra' sangat bahaya dan berbisa.. Biasenye mangsa yang kene patuk akan mati dalam mase 5 minit saje.... Isk.. isk... takut laa...

10 comments:

arin said...

ko bayangkan , nak masuk keta ader dengar bunyi ssiishhh..shhisshhh..tepi keta..mau cuak masa tuh..

amiechomel said...

adoi... aku fobia ular, tahun lepas ular kapak masuk rumah sewa aku, dah lebih 2jam baru terfikir nak call bomba, lama plak tu bomba sampai, naim simbah dgn clorox 2 botol, masa bomba sampai, ular tu dah mcm sedar tak sedar, kuat gak penangan clorox kan. terus aku seram je everytime masuk bilik air. ular tu siap terbang2 ke arah kitorang tau! seram siot...

Ramza said...

ko siap call bomba??...klu aku, mau nye aku terus tido je....ular tue duduk bawah keta peugeot hijau tue heh?....keta tu dah lama kat situ....dulu brader yg duduk sebelah rumah tu punye...lepas dia pindah....terus dia tinggal keta dia kat situ....

Gazza said...

arin : isk... ko jgn la cakap cam tu rin... seriau aku... isk.. isk.. fobia jugak la skrg... kalau aku nak pakai keta... memang aku tak de la nak melepaq lame luar keta aku tu... trus masuk aje... terbayang2 kot jadi mcm yg ko cakap tu.... huisshhh... takut siutt...

amie : ko pon ade experience pasal ular ye... sampai terbang2 ular kapak yang masuk rumah ko tu ye... isk.. isk.. lenkali.. kalau ape2 pasal ular.. call aje bomba... sampai pening ye ular tu naim simbah dgn clorox... memang korang basuh la ular tu cukup2 yee..... hehehehehe...

Ramza : cam ne aku tak risau... dah la ular memang dekat betol dengan tempat aku parking kereta... selang 2-3 petak aje... takkan aku nak biarkan aje... isk.. isk... takut laa... dah la aku memang dah nmpk ular tu... kalau aku tak wat something... nanti later kalau ular tu dok bawah kereta aku ke.. atau orang lain plak... tak ke naya... lagi pon... bahaya la pada aku & orang2 lain yang tinggal area tu.. budak2 lagi... takkan aku nak biar aje... isk.. isk... kalau ular kecik... maybe aku consider la tak wat ape... tapi nih aku sendiri nampak ular tedung besar tu... memang kalau kene patuk... sia2 aje... bisa tu... 5 minit aje buleh 'kiok'tau....
aku rase ular tu dari tmpt lain... maybe kawasan semak2 sebelah rumah tu... tapi malam hari tu.. ular tu kene serang dgn anjing2 3 ekor tu... so ular tu terpaksa sembunyi kat bawah kereta tu laa.. rasenye...

amiechomel said...

moral of the story, bela la anjing. erk, bela anjing? hehehe... kontroversi... tapi mak aku kata, org dulu2 (melayu) memang ada bela anjing untuk jaga rumah. maybe masih ada sampai sekarang kat tempat2 terpencil kot...

Gazza said...

amie : isk..isk... tak de la sampai nak bela anjing.... cuma tak de la aku benci bebeno dgn anjing sekarang... cam tu pon dah ok laa...
anjing tu berkeliaran sekitar rumah aku malam ke pagi tu pon... elok la.. baru nampak hikmahnye...

p/s : ko sanggup ke nak bela anjing...?? hehehhe...

azwar ansory said...

patutnya ular tu datang dalam mimpi ngko je gaza.. hahahah..

panjang jugak ular tu.. 6 kaki.. mesti besar lengan ular tu.. apa lagi kalau lengan ngko gaza..

Gazza said...

azwar : besar..., memang besar lengan.... hehehhe... tapi tak la sebesar lengan aku... hehehhe...

Anonymous said...

We're a group of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our whole community will probably be grateful to you.

Also visit my web site ... get followers for instagram

Anonymous said...

What's up, its good post on the topic of media print, we all be familiar with media is a wonderful source of data.

My page ... kitchen in northern virginia