My Little Princess....

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, November 3, 2009

9 months....



This entry special untuk my lovely wife Liza... yang already around 8 month pregnant dan sekarang hanye menunggu mase aje untuk bersalin... Due date nye... this week.. 4 November.. so like doktor already said to us.... ready aje la... anytime from now my wife akan bersalin... For me... (cam ne nak cakap ehh... hhhmmm..).. this is our first baby... so.. mesti la excited & happy... menunggu kelahiran orang baru dalam family ni.... Cam mane agak nye rupe baby kiteorang nanti... lebih rupe aku ke... or lebih rupe my wife... hhmm... Dari check up & scan yang doktor dah buat... baby kiteorang maybe 'girl'... My wife actually harap dapat 'boy'.., but aku more to 'girl'... hehehe.. Anyway tak kisah la... yang penting baby selamat dan sihat... kan.. Nanti kalau ade rezeki... for the second... boy plak.. ok..

Citer skit pasal my wife mase die pregnant... Coz this is out first baby... so.. kiteorang tak de la experience sgt... but banyak reference dari member lain yang dah ade anak... Thanx to you all yang banyak membantu dan menasihatkan kiteorang especially our best friend Ja & Blong, Mael & Lia, and 'adik2' aku... Haiza, Amie & Tuty (yang sume anak dah 2 & ade yang nak masuk 3....) Awal2 Liza pregnant... biase la... 'morning sickness'.. Liza dah masuk bulan ke 3 baru kene... sampai bulan ke 6 (rasenye..).. Teruk la jugak... muntah2.. tapi biase kene waktu malam bukan pagi.... Pasal makan... mula2 tu... aku try la monitor supaya Liza makan food yang berkhasiat (macam doktor suruh..) Tapi mase 2nd to 4th month... time tu teruk dgn morning sickness die nak makan ape tak lalu... Time tu... yang Liza selalu nak makan... hotdog 1901... itu aje la die makan tiap2 hari... Aku bising jugak awal2 tu... tapi lame2.. ikut aje la... asalkan die buleh makan... At last utk dinner... aku pon follow sekali makan hotdog aje.. hehehe... Lepas tu... Liza suke makan buah avocado plak... pantang jumpe kat carrefour ke.. pasar malam ke... Liza beli borong buah avocado tu... katenye avocado... bagus untuk baby... So, everyday dinner die makan buah avocado... campur skit milo (kasi manis kot) dengan ais... Aku tak leh join makan pasal aku dok teringat avocado nih biase ade kat pencuci muka... hehehe... Bab pakaian plak... my wife nih agak rugged & simple... tapi sejak die pregnant nih... die dah start beli baju yang agak feminin... bunga2 la... Actually aku tak perasan sangat but... member kiteorang Ja yang perasan... Maybe sebab baby kiteorang girl kot...

Name untuk our baby... hhmmm.. dah ade la beberapa option... kiteorang decide.. Liza pilih satu name... aku pilih lagi satu name... then kiteorang combinekan... Preparation... ok la... Barang2 baby pon banyak dah beli... barang2 untuk Liza bersalin pon.. rasenye.. kebanyakan dah ade.. Letih jugak follow my wife beli barang2 baby nih... macam2 nak kene beli.. yelah.. first baby kan... so sume la kene beli... kalau second baby... maybe ade barang2 yang buleh recycle aje kan.... dari yang first....

Sepanjang Liza pregnant nih... awal2 dulu.. monthly check up kat HUKM dengan Prof. Hashim.. Then masuk 3rd month... Liza survey2.. and kiteorang join kelas pre natal kat Hospital Pantai Ampang... and dieorang bagi special package pada orang yang join kelas tu... So, Liza decide tukar monthly check up kat Hospital Pantai Ampang dengan Dr. Suhaimi.. Lagipon hospital ni dekat sangat dengan rumah kiteorang jadi memang elok sangat laa..

Antara experience yang best dan agak kelakar la jugak... Mase Liza around 6th month... terpaksa pergi hospital pasal ade early contraction + bleeding... So.. Liza decide nak pergi Hospital Ampang.. hospital kerajaan... faham aje la kan... ramai orang... lpas check up trus dieorang send Liza ke labor room... Aku terpaksa la follow sekali... tapi kene la dok kat luar labor room tu same2 dengan suami2 lain yang menunggu isteri dieorang nak bersalin.. Pada hal my wife cume nak futher check up aje.. bukan nak bersalin lagi pon... hehehe... So.. tunggu la..dekat 5 jam kat situ... Macam2 la dapat tengok... sepanjang aku duduk tunggu Liza kat situ... dekat 10 orang baby lahir... nurse bawak keluar dari labor room tu... Gelagat suami yang menuggu nih pon... macam2 ade... yang tertidor sampai berdengkur... yang asyik pergi toilet... yang bawak macam2 barang sampai 4 beg... dengan bakul lagi... hehehe..... Ade sorang tu... tanye aku... bini nak bersalin dah ke.. rileks aje tak bawak ape2 pon.... Aku cakap tak... belum mase nye lagi... abis tu kenapa hantar ke sini... aku jawab aje... ntah.. mane aku tau... hehehe.. Dia kate dah die dah dekat 8 jam dok tunggu kat situ.... Kejap lepas tu... ade nurse kuar... panggil die bagitau bini die dah nak bersalin... so die buleh masuk... (hospital kerajaan... time bini dah nak bersalin baru die panggil masuk...) Sebelum tu die kene sain borang ape tah... then.. nurse tu cakap kat die... kalau nak pi toilet... pi dulu... pasal kalau dah masuk kat dalam labor room tu... payah nak kuar masuk... agaknye... pasal lame sangat tunggu... die pon pi la toilet dulu... tapi lame la plak... 2 kali nurse tu datang balik... tanye die... last2... mase die nak masuk tu... nurse tu bagitau... 'awak nih lambat sangat la... bini awak dah bersalin... La... sian die... kecewa sungguh muka die.... kelakar pon ade... apsal la die pi toilet lame sangat... aku rase die tak jumpe toilet kot... Liza plak.. mase tu.. nasib baik tak ade ape2 yang serius... baby pon ok... so kene warded sehari... pas tu buleh balik...

Here some image yang doktor scan our baby.... My wife cukup suke tengok scan image nih... kekadang lame die tengok.. yelah... hati seorang ibu kan... then Liza cakap kat aku... "Tengok la yang... nih baby kite... muka bulat2... macam muka aku... hehehe.. (ye ke..??).


Around 8 week... nampak macam kacang (bean) aje kan...

Around 13 week..

Around 15 week.. dah nampak mata dan jari2 baby....

Around 18 week....

Around 30 week... nih scan 3D... nampak muka baby...

Around 38 week... baby tengah tido mase nih...

Actually.. dari last week Liza dah start feel the contraction.. and hari nih agak kerap contraction nye... but Liza still kata belum lagi... so.. aku pon stanby aje sekarang nih... beg sume dah ready.. kalau sampai masenye.. trus pergi hospital... Harap2 semua nye ok & selamat nanti... for my lovely wife, Liza & baby... Doakan semoga semua nye selamat nanti ye...

p/s : Tahniah from me & Liza to our best friend Mael & Lia yang baru dapat anak kedua... baby girl.. (Lia due dekat2 aje dengan Liza... )

1 comment:

hushsya said...

Salam.saya nak tanya service pantai hospital ampang sbb sy bercdg nak bersalin disana. Sy pilih under doctor tan ee ping sbb dia oncall masa sy dtg buat 1st check up. Ok tak service diorg? Bole saudara share experience saudara? Tq in advance.