My Little Princess....

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Monday, January 25, 2010

Weekend & Hospital.....

This Sunday..., my wife dah booking time untuk pergi 2 hospital... bukan untuk rawatan... tapi nak melawat someone... Aku OK aje... since tak de ape2 plan pon... So, first destination... Hospital Universiti Malaya kat Petaling Jaya... melawat member Liza mase die belajar kat IPB dulu.... Actually... melawat org kat hospital mesti la agak sedih... ye la melawat orang yg sakit... Member Liza nih... just dapat tahu yang die sakit baru2 nih... quite serius penyakit nye... leukimia.. hhmmm... sekarang nih... macam buleh terjadikan... anytime aje... semoga tuhan lindungi diri ku dan keluarga ku ini dari sebarang perkara2 yang tidak diingini.....

So.., sampai sane..sesat sikit nak mencari jalan masuk ke bangunan hospital pasal sebahagian kawasan hospital sedang dalam pembinaan untuk bangunan baru.... Then, sampai kat wad..., hanye Liza sorang aje dapat masuk untuk jumpa member die tu... Aku kene tunggu kat luar wad... pasal Aisyah kiteorang bawak sekali... so, baby tak buleh masuk.... aku la yang jaga Aisyah sementara Liza pergi melawat member die tu... Agak lame la jugak... Liza jumpe member die tu... aku & Aisyah tunggu aje la kat waiting area.....

Pusat Perubatan Universiti Malaya a.k.a Hospital Universiti @ Petaling Jaya....

Wad Onkologi, Hospital Universiti....

Pintu masuk ke Wad Perubatan Onkologi...

Tanda amaran kat pintu masuk wad... kanak2 bawah 12 tahun tak leh masuk....

Lepas tu..., kiteorang bergerak pulak ke Institut Jantung Negara (IJN)... kat Jalan Tun Razak.., kali nih nak melawat ayah Rubi.. Rubi nih.. one of member x-MGHS Liza mase sekolah dulu... lagipon parent Rubi very close plak dengan my MIL.... so.., kire mewakilkan la untuk my MIL pergi melawat.... Actually ayah Rubi akan menjalani pembedahan 'bypass' esoknya... Sampai kat sane... kiteorang selamba aje bawak Aisyah naik ke atas dan masuk ke wad... yelah... apsal tak de orang bgtau pon tak buleh... hehehe... Sebenarnye tau... tapi saje buat2 tak tau.... So.., sempat la jumpe parent Rubi.., then lepas tu... aku bawak Aisyah turun ke bawah... dok tunggu kat lobby....

Actually... ni first time aku pergi bangunan baru IJN nih... memang agak cantik tempat die... dan sumenye baru2 belaka.... Lame la jugak aku & baby Aisyah kat lobby tu.... Sementara menunggu my wife, Liza turun... dan sambil melayan Aisyah... dapat la tengok macam kerenah orang yang datang.... Kat lobby tu actually... ramai bebudak dok main2... Yelah.. kan bebudak bawah 12 tahun tak dibenarkan naik ke wad untuk melawat... so kebanyakan parent tunggu la dengan anak2.. kat area lobby tu..sementara yg lain pergi ke atas melawat... So, bebudak tu dah ramai2, faham aje la kan... dah jadi macam taman permainan kanak2... riuh rendah.., lari sana sini..., lompat2.... haha.. (nasib baik Aisyah kecik lagi... kalau tak mau die pon join sekali bebudak tu.. hehe..) Hingga kan orang yang keje kat front table tu terpaksa marah bebudak tu supaya dok diam2... Bebudak tu sume kejap aje diam.. lepas tu dieorang main balik... hahaha... Bagi aku, sepatutnya, IJN sediakan satu tempat untuk kanak2 nih menunggu... macam nursery ke.. or play room ke.. playground ke... kan.. Yelah.. bebudak... takkan dieorang nak duduk diam... lebeh2 lagi dah ramai2 cam tu... faham2 aje la bile dieorang dah jumpe geng sebaya... Bile keadaan jadi cam tu... hilang la jugak imej eksklusif IJN... So.., IJN... bak kate Nabil Raja Lawak.... Lu fikir la sendiri... hahaha... (tak pasal2 aku plak yang sibuk pasal IJN.... tapi bagi pendapat ape salahnye kan.... kite rakyat yang prihatin... hehe..) Sambil2 melayan tengok bebudak2 tu dok main2, my wife pon turun... Aisyah pon dah start gelisah... biase la... dah nak minum..

New IJN building @ Jalan Tun Razak....

Walkway from lift to main lobby @ IJN.....


IJN main lobby....

So... to member Liza.. (sorry.. lupe la name die) semoga tabah menghadapi segala dugaan hidup ini... insyaAllah... kite manusia berusaha dan tawakal serta mengharapkan yang terbaik... setiap ape yang jadi itu ade hikmah nye... dan kepada ayah Rubi.. semoga selamat menjalani pembedahan 'bypass' tu nanti...

Saturday, January 9, 2010

33...


9 Januari 2010.. I'm 33 today... getting older... hehehe... Anyway, for me 2010 is really meaningful.. first time celebrate it as a husband to my lovely wife, Liza & a dad to my lovely daughter, Aisyah.. I hope 2010 will be good year for me & my family....

Actually my wife already plan something for my birthday... I don't know about that... & I really appreciate it... Last night.. after 12 a.m she wish me 'Happy Birthday' with brownies ice-cream cakes... she also have cool birthday present for me... hehe.. a compact battery shaver.... And I also just know that my wife took half day leave from work to prepare this for me... Ooohhhh... she always want to do something special for me... To my lovely wife, Liza.., thank you very much for everything... & I always love u... forever... The cake also really good... brownies ice cream cakes from Baskin Robbins... & the present I will keep it before i start use it... (I'm the person yang suke simpan baik2 barang yg orang bg coz that my way to show I really appreciate the gift... but my wife plak tak suke macam tu... die suruh guna secepat mungkin... kalau guna nanti... cepat rosak la... tak nak... hehehe...) Kebetulan my MIL also at my house that day, so she also join the celebration.. .

HAPPY BIRTHDAY TO ME.....!!!!!

Here some pic on b'day night with my wife, Liza, my daugther, Aisyah & my MIL...

B'day cake..., nice brownies ice-cream cakes from Baskin Robbins... yum.. yum...

Me & my daugther, Aisyah with b'day cake....

Me & my family... my lovely wife, Liza... my cute daugther, Aisyah... & my MIL... Hajah Zainon...

B'day gift from my wife.... cool Panasonic compact battery shaver.. TQ my love....

Monday, January 4, 2010

BBQ & Family Gathering... end of 2009

Pada 2008 yang lepas.., my family ade buat BBQ & family gathering... So, after that.., some of our family member decide untuk buat event nih setiap hujung tahun... Ye la... sure seronok dapat kumpul ramai2 sambil makan2 kan... Untuk tahun nih punye BBQ.., main sponsor by my cousin, Man sebab BBQ thn lepas tu die sekeluarga tak dapat join pasal kene balik Mersing, kampung mentua die pasal ade kenduri... Tu yang beria betol die nak buat BBQ tu kali nih. So... kiteorang decide buat BBQ tu malam sabtu, 2 Januari 2010..

Semua bahan untuk dah disediakan sehari sebelum tu.... disebabkan dah buat last year.. so senang sikit kiteorang plus my wife, Liza (yang bagi resepi untuk marinate ayam & daging) ade untuk membantu.... Tapi untuk tahun ni, kiteorg kurang kan sikit makanan untuk di'BBQ'kan (tak dak sotong yang juicey cam last year) Tahun nih.. cuma ade ayam, daging, udang, ikan siakap dan pari.. Also some of our family group tak dapat nak join... Walaupon cuti panjang that week, disebabkan next week tu... budak dah nak start sekolah... jadi family Pakcik, family Maksu & family adik aku yg 2nd, Fazli tak dpt join... just family Pakteh aku dari Seremban datang untuk join... lagipon disebabkan weekend before that dah ade cuti panjang jugak (X'mas yang jatuh pada hari Jumaat) dan ramai dah balik kampung time tu.... Walaupon ramai tak dapat join... kiteorang tetap teruskan BBQ kiteorang.. Oleh kerana location BBQ buat kat tempat yang same tahun lepas (kat rumah Maklang aku sebelah atas skit.. hehe..) So, semua barang2 & bahan2 untuk BBQ terpaksa di bawak naik ke atas..., aku offer kereta aku (yang tak dapat nak basuh2 sejak dari aku sampai kampung.. hehe) jadi transport untuk bawa barang2 serta orang2 dari bawah rumah datuk aku ke rumah rumah maklang aku.. Kereta yang lain semua mengelak nak jadi transport pasal dah 'terlebih basuh' (wahaha... jangan marah korang... gurau jekk...) .

Actually on that day.., cuaca tak berapa baik... hujan sejak dr ptg tu.... hingga nak ke maghrib.. but Man our main sponsor tetap nak teruskan jugak... so kiteorang terpaksa pasang small kanopi kat tempat bakar supaya api tak padam nanti... hehe.. punye la semangat nak buat BBQ niih.... Man juga dah siap order satay untuk tambah makanan untuk BBQ ni... Tapi.. Alhamdullillah... hujan berhenti lepas marghrib, so.. BBQ kiteorang buleh proceed tanpa ade masalah...

Family Pakteh sampai lepas marghrib... Family Maksu ade balik malam sebelum tu... tapi balik semula ke KL tengahari tadi pasal nak uruskan anak2 dieorang yang sekolah. Cuma anak dieorang yang 1st aje, my cousin Allia yang baru abis belajar & balik dari Australia tinggal untuk join BBQ... Lagipon, salah satu tujuan BBQ nih pon... untuk celebrate Allia jugak yang dah grad... combine kan la sume sekali untuk BBQ nih... Man dan aku dpt baby thn 2009.. Mak & Maklang aku dapat cucu... nenek & datuk dapat cicit... haha.... Ayol adek aku yang last tu... nak bertunang tahun nih... (haha... tak sabo2 dah...) Apiz... adik Man yang akan amik exam PMR thn 2010 nanti... & macam2 lagi la...

Same macam tahun lepas... Maklang sponsor air... ade 2 jenis air... sirap limau & fruit cocktail... sume sedap... slurrrpp... sluurrppp.... Lpas marghrib our BBQ start... As usual... nenek jadi antara anchor person yg jaga tmpt bakar... selain dari Ayol, Apiz, Allia, Nor... Pakteh... Aku sibuk dgn transport untuk bawak datuk, my wife Liza & baby Aisyah ke rumah Maklang... after that aku sibuk dgn camera snap some moment mase BBQ tu... then baru aku plak tolon dieorang kat tmpt bakar... sambil2 tu makan.. tapi... sementara tunggu makanan BBQ dibakar..., satay yang laju sume makan... dan abis dulu... hahaha...

Actually dr awal2 lagi.. kiteorang tak nak bagi nenek involve kat tempat bakar... tapi.. nenek mane bleh duduk diam... die mesti nak dok tempat paling sibuk sekali... Nih... kalau maksu ade... mesti die pegang nenek supaya duduk dengan die... jangan buat ape2 keje... hehe....

So.., overall nye.., our BBQ thn nih... ok la... walaupon tak semeriah tahun sebelum tu... but at least we have some event untuk our family berkumpulkan... niat baik untuk BBQ tu yang penting... mengeratkan silaturahim... sesama sedara mara kite... at least.. datuk & nenek aku mesti seronok... tengok anak menantu... cucu2 & cicit2 dieorang berkumpul ramai2... bukan senang nak kumpulkan ramai2 kaum keluarga zaman sekarang nih... masing2 yang sentiasa sibuk dengan kerja & hal masing2...

Anyway... terima kasih banyak kepada Man yang jadi main sponsor BBQ kali nih... Maybe tahun depan kalau ade rezeki... InsyaAllah... kiteorang akan ade buat lagi BBQ... Kiteorang akan cuba untuk jadi nye event tahunan untuk family Hj. Atan & Hajjah Selimah. But aku & Liza fikir... lebih baik next BBQ... kiteorang nak amik caterer aje... biar orang lain yang handle... kiteorang cuma nak makan aje... hehe... bukan ape... kesian kat nenek & tak nak nenek sibuk kat tmpt bakar BBQ lagi lepas nih...

So here some moment mase BBQ malam tu...